De vill höja matberedskapen

Varannan portion på tallriken består av importerad mat. Det fungerar utmärkt i fredstid men gör Sverige dåligt rustat för en kris med svår matbrist.
Det hävdar 16 LRF-bönder i tidningen Land och efterlyser hjälp av svenska folket för att höja den svenska beredskapen och minska importberoendet. Svenska folket kan enkelt hjälpa till genom konkreta åtgärder och val i vardagen och på så sätt påverka självförsörjningsgraden.
Debattörerna tycker att det är dags att tala klarspråk och säga att Sverige är dåligt rustat på livsmedelsområdet. Självförsörjningsgraden har sjunkit till 50 procent – jämfört med 80 i Finland. En allvarlig kris skulle innebära att hälften av oss i Sverige skulle tvingas gå hungriga.
Vid en kris eller allvarliga störningar i transportväsendet skulle Sverige klara sig i någon eller några veckor, därefter skulle massor av matvaror ta slut, maskiner upphöra att fungera, bränsle och reservdelar ta slut på gårdarna.

”Välj svensk mat!”
Matproducenterna kräver nu en rad åtgärder för att Sverige ska stå stabilt och kunna överleva – även vid en kris. De efterlyser hjälp från medborgarna på följande sätt:
1)Välj svensk mat. Tänk efter vilken mat du köper. Både hemma och på restaurang, här och nu. Fler måste välja svenska produkter om vi bönder ska kunna stärka jordbruket långsiktigt och hållbart. Först då kan vi leverera mat till butiken även om det värsta inträffar. En ökad produktion i Sverige är en bra försäkring i orostider.
 2) Var stolt över svenska hållbara råvaror. Någonstans på vägen tappade vi stoltheten över våra svenska råvaror och kunskapen om bondens arbete. Var stolt över skånsk potatis i Janssons frestelse, gula ärtor i soppan, västerbottnisk ost i pajen, norrbottniskt korn i tunnbrödet och svenskt nötkött i Wallenbergaren.
3) Välj en politiker i höst som bryr sig om mat. Se till att de politiker som väljs i september 2018 har svensk mat på sin agenda. Politikerna måste aktivt arbeta för svenska råvaror i offentlig upphandling och en ökad livsmedelsproduktion. Det är viktigt för bonden, konsumenten, handeln, mattillverkaren och myndigheten. Bondesverige är garanten för stärkt livsmedelstrygghet. Sveriges bönder står med uppkavlade ärmar, ge dem möjligheten att stärka den svenska maten – och beredskapen!
 Källa: Tidningen Land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *