Delad syn på Simrishamns sjukhus

Simrishamns sjukhus har drivits i privat regi i 18 år. Avtalet löper ut i maj 2020 och Region Skånes rödgröna styre har lagt fram ett förslag som innebär att sjukhuset ska återgå i egen regi.
Mot detta protesterar de borgerliga partierna, medan Sverigedemokraterna fram tills nu intagit en avvaktande hållning. Lagom till omröstningen (8 februari 2018) i landstinget tycks de ha bestämt sig.
Patrik Jönsson (SD), regionråd i Skåne, menar att Simrishamns sjukhus behövs för att kunna ge en nära vård till alla dem som bor på Österlen. ”Såväl Region Skånes undersökningar som sjukhusets egna patientundersökningar visar att många är nöjda med sjukhuset. Inget talar för att det är något som skulle förbättras om sjukhuset drevs i regionens regi”, förklarade han i Sydsvenskan den 7 februari 2018.
– Vi anser att det är bättre att det rödgröna styret tar itu med allt det som inte fungerar inom den skånska vården, istället för att ändra på något som fungerar bra, menar Patrik Jönsson.

För och emot
Kritiken mot förslaget att återta Simrishamns sjukhus i offentlig regi har varit högljudd, samtidigt finns det anställda på sjukhuset som är missnöjda med den nuvarande ägaren och välkomnar förändringen, skriver Ystads Allehanda.
Simrishamns sjukhus är Skånes i särklass minsta sjukhus, med 120 anställda, fyra fasta läkare och 34 vårdplatser.
Närsjukhuset Simrishamn drivs av Praktikertjänst på uppdrag av Region Skåne. I mitten av 2017 rapporterade Skånska Dagbladet att Praktikertjänst AB, som driver sjukhuset i Simrishamn, vill lösas från avtalet med Region Skåne. Sjukhuset går med flera miljoner kronor i förlust, hävdade tidningen.
OFFENTLIGA AFFÄRER följer frågan.
Källor: Sydsvenskan, Skånska Dagbladet, Ystads Allehanda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.