Ekologiskt och svenskt fortsätter öka

Andelen ekologiskt, svenskt och svekologiskt fortsätter att öka i offentliga kök. Det visar DKABs halvårsstatistik för 2018 gällande inköp av livsmedel i offentlig sektor.

Det meddelar Ekomatcentrum.
Inköpen av ekologiskt, svenskt och svekologiskt (ekologiskt producerat i Sverige) fortsätter att öka i offentlig sektor, det visar DKABs senaste halvårsstatistik för 2018. Första halvåret 2018 jämförs med första halvåret 2017.
Regionerna och landstingen är bättre än kommunerna på att köpa svenskt och ekologiskt. Regionernas ekologiska inköp låg i genomsnitt på 40 procent, svekologiska på 24 procent och svenska på 63 procent. Det är framför allt sjukhusköken som står för den stora andelen ekologiskt, med närmare 50 procent ekologiska inköp, även de svekologiska inköpen ligger högt med drygt 32 procent i sjukhusrestaurangerna.

Kommunerna efter
Kommunerna har inte nått lika långt. Där låg de ekologiska inköpen i genomsnitt på 36 procent, de svekologiska på 22 procent och de svenska på 62 procent. Förskolorna är bäst med dryga 44 procent ekologiska inköp, medan äldreomsorgen ligger sist med knappa 29 procent. Däremot är äldreomsorgen bäst på att köpa svenskt, 68 procent av inköpen är av svenskt ursprung.
– Det ska bli spännande att se om ökningen håller i sig fram till årsskiftet, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum. Efter sommarens torka och efterföljande prisökningar på svenska livsmedel är det många som befarar att kommunerna hoppar av det ekologiska tåget, åtminstone tillfälligt, för att klara ekonomin.
file:///Users/bo/Downloads/Rapport_EMC_2018webb%20(2).pdf
Fakta Ekomatcentrum
Ekomatcentrum är en ideell förening med syfte att verka för en bättre miljö och hållbar produktion av livsmedel på lång och kort sikt. Föreningen verkar genom att sprida information om miljö, klimat och ekologiska produkter och bidrar därmed till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. Föreningen vill verka för att små och stora företag samt konsumenter ställer högre miljö- och klimatkrav vid köp och handel med livsmedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.