Enklare affärer med direktupphandling?

Har den höjda gränsen för direktupphandling inneburit enklare affärer? Om detta handlade ett av mångas seminarier i Almedalen 2016.
Upphandlingsmyndigheten slog sig ihop med Konkurrensverket och de båda myndigheterna höll till i Bio Borgen.
Förutom civilminister Ardalan Shekarabi medverkade myndigheternas generaldirektörer Inger Ek och Dan Sjöblom, andra medarbetare från Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket, representanter från SKL, Svenskt Näringsliv, SOI och Företagarna.
Ardalan Shekarabi fick bland annat redogöra för den nya nationella upphandlingsstrategin och hur offentliga inköp kan användas som verktyg för att bidra till att nå samhällspolitiska mål.
I två seminarier ventilerades frågor hur det blir bättre med nya upphandlingsregler och om hur upphandlingar kan skapa fler jobb med goda villkor. Andra seminarier var Tidig dialog och innovationsupphandling för verksamhets- och samhällsutveckling samt Flyktingsituationen – en utmaning för upphandlare. 

Direktupphandlingsgränsen är 534 890 kronor enligt LOU eller 993 368 kronor enligt LUF/LUFS. Man bör dock tänka på att det inte enbart är det aktuella köpet som räknas, utan även andra köp av samma slag som genomförts under räkenskapsåret.

Sedan den 1 juli 2014 finns krav på att organisationen har riktlinjer för direktupphandling och krav på dokumentation för direktupphandlingar som överstiger 100 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.