Fel av kommun konkurrera med privata företag

Borås kommuns Servicekontor förbjuds att sälja tjänster till andra än den egna kommunen. Nu har de sex månader på sig att stoppa den verksamheten.

Stockholms tingsrätt går helt på Konkurrensverkets linje i en dom som innebär att kommunen inte får konkurrera på den privata marknaden. Det rapporterar Konkurrensverket.

– Detta är en bra och tydlig signal till landets kommuner att det inte är tillåtet att driva verksamhet som riskerar att slå ut privata företag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Han säger sig vara mycket nöjd med domen mot Borås Servicekontor, som säljer bland annat tjänster i form av mark- och anläggningsentreprenader till privata kunder.

Det var i januari 2012 som Konkurrensverket lämnade in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt för att förbjuda Borås Servicekontor att sälja sina tjänster till andra kunder än den egna kommunen.
 
– Alla kommuner och landsting har efter denna tydliga dom all anledning att se över hur de bedriver säljverksamhet så att det inte sker på ett olagligt sätt, säger generaldirektören.

Han tycker inte att skattebetalarnas pengar ska användas för att slå ut privata företag från marknaden.
– Kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag på ett osjyst sätt är inte tillåten. Det strider mot både konkurrenslagen och kommunallagen, avslutr Dan Sjöblom.

One thought on “Fel av kommun konkurrera med privata företag

  1. Hej!
    Vi arbetar i en bransch som i årtionden varit utsatt för komunal konkurrens.
    I vårt fall har det varit räddingstjänsten som varit ute och spökat. Jag skriver, har varit, men faktiskt verkar det fortsätta i vissa kommuner. Alla vet nog att räddningstjänstens mannskap i stort sett är helgonförklarade och då är det troligtvis inte så svårt att räkna ut hur det är, eller har varit, att agera på samma spelplan, då ens konkurrent får sina löner m.m. betalda via bl.a. mina dryga skatteinbetalningar. Sedan anser vi oss vara ”proffs” på det vi gör medan våra konkurrenter inte är det på det vi gör, men att släcka bränder och rädda både folk och djur m.m. är dom enastående duktiga på och låt så vara. Då tror jag att alla blir nöjda och glada.
    Mvh
    Leif Söderström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *