Fel med hårdare nedstängning

Att i ett läge, där covid-19 inte längre utgör ett akut hot och Sverige har haft underdödlighet i drygt en månad, införa hårdare nedstängningar än våren 2020 är orimligt. Det hävdar tre läkare; Sven Román, Nils Littorin (på bild) och Sebastian Rushworth, i ett debattinlägg.

De pekar på att de flesta av de länder som infört striktare åtgärder än Sverige har haft högre dödlighet, ett tydligt tecken på att metoderna inte hjälper.
– Skadan för våra samhällen är nästintill oöverskådlig och med långvariga konsekvenser, framhåller de tre.

Läkarna lyfter även fram en undersökning som nyligen lades fram av två av Sveriges främsta experter på global hälsa, professorerna Anna Mia Ekström och Stefan Swartling Peterson. Utifrån bland annat FN-statistik har de beräknat att lika många har avlidit som en följd av restriktionerna som av viruset.

Restriktionerna dödar
Läkarnas slutsats: ”Då restriktionerna globalt framför allt dödar barn och unga vuxna är antal förlorade levnadsår sannolikt fem till tio gånger högre på grund av samhällets nedstängning jämfört med effekterna av viruset.”

Debattörerna menar att det även finns tveksamheter med pandemilagen som de anser drevs igenom ”utan en ordentlig genomlysning”.
– Om vi i en framtid skulle få en mer auktoritär regim kan lagen användas på ett mycket destruktivt sätt, fruktar de tre läkarna.

Underdödlighet
Slutligen pekar debattörerna på att Sverige sedan den 1 februari 2021 enligt SCB:s har statistik en underdödlighet och sannolikt en utbredd immunitet. ”Den 10 mars var 84 procent av äldre i särskilt boende färdigvaccinerade och 63 procent av äldre med hemtjänst hade fått en vaccindos”, konstaterar de.

De föreslår bland annat att ”onödiga samhällsrestriktioner inklusive distansundervisning i grund- och gymnasieskola upphör” och att planerna på vaccinpass skrotas. I stället bör skyddet för riskgrupper öka.

”Besviken över kollegor”
OFFENTLIGA AFFÄRER fick via e-post en kommentar av Sven Román:

– Roligt att du refererar till vår artikel Tyvärr står majoriteten av läkarkåren bakom Sveriges linje, och en del vill ha hårdare restriktioner. Jag är enormt besviken över mina kollegor, men tyvärr inte ett dugg förvånad. Det är dessvärre tämligen få läkare som försöker ha en helhetssyn.

– Men det finns undantag, en del epidemiologer, pappa och son Ludvigsson, den svenske epidemiologen Martin Kulldorff i USA och cirka 60-80 läkare som skrivit på vårt upprop. Men vi är totalt 55 000 läkare anslutna till Läkarförbundet!

Läs hela debattartikeln på Expressen.se

Om debattörerna
Sven Román, specialist i barn- och ungdomspsykiatri
Nils Littorin, ST-läkare i psykiatri och doktor i klinisk mikrobiologi (bilden).
Sebastian Rushworth, AT-läkare

One thought on “Fel med hårdare nedstängning

 1. Hej
  Jag håller med.
  -se till att skydda riskgrupperna ännu mer
  -satsa på höjd vaccinationstakt, här finns det mycket att göra i Sverige
  -öppna upp samhället innan myndigheternas trovärdighet ifrågasätts. Pandemilagen är ett tecken på att tilliten försvinner i samhället.

  /Agnes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *