Fördelar med färdigpackad medicin

Den största förändringen i skånsk läkemedelsförsörjning någonsin. Det blir det när fler patienter på sjukhus får medicinen färdigpackad, så att sjuksköterskor kan lägga mindre tid på att ställa i ordning läkemedel.
Den nya ordningen ökar patientsäkerheten och ger mer tid till annat i vården, meddelar Region Skåne.
– Det här är den största förändringen i skånsk läkemedelsförsörjning någonsin, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.
Dagligen beställs, tillverkas och levereras tiotusentals läkemedel till den skånska vården. Regionen har dessutom precis avslutat en upphandling av läkemedelsförsörjning som handlar om att se till att patienter får de mediciner de behöver i sjukvården. Ny leverantör är Apoex AB och avtalet är tänkt att gälla från den 1 september 2017.
Genom att gå över till en större andel färdigpackade doser, märkta med patientens personuppgifter och tid för medicinering, så minskar risken att patient får fel läkemedel.
Enligt Per Holmér, regional chefapotekare, innebär upphandlingen att Region Skåne tar nya steg för en högre kvalitet genom i förväg fyllda sprutor och doser packade och märkta specifikt för en viss patient.
En annan fördel med färdigpackade doser och för-fyllda sprutor är att en del av den tid som i dag läggs på att iordningställa läkemedel kan läggas på annat, till exempel omvårdnad. Beräkningar visar att det kan handla om mer än hundra tusen sjukskötersketimmar om året. I förlängningen bidrar det till att fler vårdplatser kan hållas öppna.
– Upphandlingen ger flera fördelar utan att det behöver kosta mer. Det här är bra för patienterna, bra för våra medarbetare och bra för skattebetalarna, avslutar Per Holmér.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *