Fortsatt minskat matsvinn i restauranger

Fazer Food Services arbetar aktivt med olika initiativ för att minska matsvinnet i restaurangerna. Utvecklingen sedan 2016 är väldigt positiv; Fazer Food Services har reducerat matsvinnet med 20,2 gram per portion, vilket motsvarar 760 000 måltider som hindras från att hamna i soptunnan.
Matsvinn är ett omfattande och ständigt växande problem och Fazer Food Services arbetar aktivt med att mäta och utreda orsakerna till matsvinnet. Informationskampanjer, portionering och noggrann uppföljning är verktyg som används för att minska matsvinnet i restaurangerna.
– Att förebygga matsvinn är ett viktigt fokusområde för Fazer Food Services och vi har uppnått vårt miljömål för 2017 – att minska matsvinnet med 3 gram per portion. Att vi har lyckats minska matsvinnetbygger på att vi ser till alla delar i arbetsprocessen. En annan starkt bidragande faktor är det stora engagemanget hos medarbetare och gäster, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef Fazer Food Services.
Rekordlågt matsvinn 2017
Fazer Food Services uppvisar sitt bästa resultat någonsin i svinnmätningarna. Sedan Fazer inledde mätningar av matsvinnet 2016 har matsvinnet totalt sett minskat med 31 procent, vilket motsvarar cirka 750 ton mat. Mätningarna visar även att Fazer Food Services matsvinn i restaurangerna främst består av bikomponenter som exempelvis pasta och potatis, vilket har mindre miljöpåverkan än annan mat.
3 tips – så minskar du matsvinnet i jul

  1. Mindre tallrikar – Använd mindre tallrikar vid servering, detta hjälper gästen att inte ta för stora portioner. 
    2.
    Portionering– Portionera ut julmaten till dina gäster. Börja med mindre portioner och låt gästerna hämta mer mat om de fortfarande är hungriga.
    3.  Matlådor – 
    Förvandla julskinkan till en god carbonara! Matrester från julbordet blir till goda matlådor. Tänk till en extra gång innan du slänger mat.  

Fazer Food Services miljömål om att minska matsvinnet går i linje med FN:s hållbarhetsmål kring hållbar konsumtion och produktion, samt Sveriges miljömål ”God bebyggd miljö”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.