Gamla riks­arkivet får nya hyresgäster

I maj flyttar nya hyresgäster in i Gamla riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. Intresset för att hyra den unika byggnaden har varit stort, men kraven är höga på rätt hyresgäst, enligt Statens fastighetsverk som nu söker ett företag som vill driva restaurang i huset.

Sverige har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer som utgör en del av vår gemensamma historia. Statens fastighetsverk, som förvaltar Sveriges nationalbyggnader, har under åren 2009-2011 genomfört en varsam renovering för att göra Gamla riksarkivet brandsäkert, tillgängligt och för att förse byggnaden med moderna tekniska system.

Hela huset är nu upprustat och upputsat. Rumsindelningen är intakt och de dekorativa detaljerna bevarade. Nyligen tecknades ett femårigt hyresavtal med produktionsbolaget Eyeworks.

Eyeworks kommer att ha sitt huvudkontor i Gamla riksarkivet med arbetsplatser för 100-150 personer samt rum för redigering av film- och tv-produktioner.

– Vi ser mycket fram emot att flytta in i Gamla riksarkivet. Huset har en fantastisk atmosfär och lämpar sig perfekt för den kreativa verksamhet Eyeworks bedriver, säger Alexander Jamal, affärschef Eyeworks.

Foto: Nina Broberg
Stort intresse
Intresset för att hyra den unika och nyligen renoverade institutionsbyggnaden från 1800-talet har varit stort. Bevarandekraven för Gamla riksarkivet är mycket höga vilket omöjliggör större hyresgästanpassningar.

– En förutsättning för att bli hyresgäst i den här speciella byggnaden är utöver lämplig verksamhet att man har förmåga att uppskatta huset med alla dess egenheter. Kulturvärdet är Gamla riksarkivets största tillgång, något Eyeworks ser. Vi hälsar dem varmt välkomna som hyresgäster, säger Johan Zetterberg, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Statens fastighetsverk kommer ändå att göra några mindre hyresgästanpassningar innan Eyeworks flyttar in i maj 2013.

Öppet för allmänheten
Eyeworks kommer att hyra 1 500 kvm i byggnaden och SFV:s ambition är att övriga delar, bland annat restaurang och filmsal, ska vara öppna för allmänheten. Just nu söker SFV efter någon som kan driva café- eller restaurang i huset, som redan är utrustat med ett välutrustat och modernt restaurangkök.

– Det är trevligt om det fortsatt får finnas en restaurang i huset, och/eller ett café, gärna öppet för allmänheten. Det är en tillgång för stockholmarna, inte minst för alla som arbetar på Riddarholmen idag, skriver SFV i annonsen.

I Gamla riksarkivet finns sedan renoveringen 2009-2011 även en filmsal med plats för 70 besökare vilket möjliggör för konferenser och event.

– Arbetet med att hitta en bra restauratör till Gamla riksarkivet har inletts. Vår ambition är att både turister och stockholmare ska ha tillgång till detta unika och vackra hus, säger Johan Zetterberg.

Källa: SFV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *