Grova mutbrott dubblerade 2018

Institutet Mot Mutors (IMM) rapport Mutbrott i Sverige 2018 visar att det under året meddelades 21 fällande domar avseende mutbrott. Även om det är färre domar än året innan åtalades nästan lika många personer – och dubbelt så många för grovt mutbrott.
Rapporten ger också en bild över den typiske mutbrottslingen 2018, en 50-årig man inom privat sektor.
– De vanligaste mutorna utgjordes av pengar, följt av nöjesresor, sakgåvor och rabatter samt renoveringar, säger IMM:s generalsekreterare Natali Phalén.
Sverige trea i världen
I samma veva publicerades rapporten från Transparency International (TI) som visade att Sverige, trots de ovan nämnda fallen, ändå är ett av världens minst korrupta länder. I 2018 års mätning delar Sverige tredjeplatsen tillsammans med Finland, Singapore och Schweiz när det gäller lägst korruption i världen.
Danmark hamnar på första plats, tätt följt av Nya Zeeland på andra, enligt TI:s poängbedömning. I botten ligger Syd Sudan, Syrien och Somalia.
”Kan inte slå oss till ro”
IMM:s generalsekreterare Natali Phalén kommenterar för OFFENTLIGA AFFÄRER:
– Likt föregående år placerar sig Sverige bland de minst korrupta länderna i en omvärld som dessvärre till största delen dras med stor korruptionsproblematik.
Natali Phalén menar också att det är svårt att dra några slutsatser av de små förflyttningar Sverige gör bland topplaceringarna, men klart är att det inte räcker att vara bland de bästa i klassen.
– Inte ens Sverige kan slå sig till ro i kampen mot korruption. Indexet sätter också fingret på de stora utmaningar som finns utanför Sveriges gränser, och som behöver beaktas vid till exempel upphandlingar med flera leverantörsled., avslutar Natali Phalén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *