SOI lanserade kompetensprofil

Lagom till starten på årsdagarna med Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) 3-5 april 2019 lanserade föreningen en kompetensprofil för offentliga inköpare.
Kompetensprofilen är baserad på tretton tvärvetenskapliga områden offentliga inköpare lämpligen bör behärska. Kanske ska dessa kompetenser inte finnas hos en enda person, utan på en avdelning eller enhet. Profilen utgår från verksamhetens behov och vilar på affärsmässighet och områden som strategiutveckling, ledarskap och digital utveckling.
Olika roller och syften
Kompetensprofilen ska kunna användas av olika roller och i olika syften. Exempelvis av en upphandlare eller upphandlingschef i en mindre organisation som behöver stöd i att driva utveckling av området, eller för att använda som rekryteringsstöd. Eller för att en upphandlingschef ska få en överblick över vilka kompetensområden organisationen har eller saknar.
Martin Kruse, styrelseledamot SOI berättade att utöver Kompetensprofilen har SOI även utvecklat ett web-verktyg, soi-kompetenskollen.se. Det är ett självskattningsverktyg, skräddarsytt för rollen offentlig inköpare.
Plattform ska utvecklas
”Genom verktyget kan en person eller organisation kartlägga sina styrkor och utvecklingsområden”, framhåller Martin Kruse och tillägger att kompetensprofilen är en plattform som SOI vill fortsätta att utveckla på olika sätt, samt anpassa för organisationer, men även individen i sig.
Den som vill kan själv testa sin kompetensprofil via länken:
www.soi-kompetenskollen.se .
Firar 40 år
Under årsdagarna med Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) i Uppsala Konsert och Kongress (UKK) firade man dessutom 40 år som förening – vilket uppmärksammades lite extra. Dag ett inleddes därför med en historisk tillbakablick där ett antal kända personer i föreningens historia passerade revy på storbild ovanför scenen.
Niklas Källner, programledare.
TV-känd moderator
Den tv-kände Niklas Källner var huvudmoderator för dagarna. Han har medverkat i Skavlan och en rad andra program. Källner fick god hjälp av Jenny Engström, Dialogmakarna, ”moderator i supporterande roll”. De två kompletterade varandra väl.
Ekonomijournalist
Känd från tv är även Alexander Norén, ekonomijournalist, programledare och författare, som den första dagen talade över ämnet Nudge – så funkar det! Hur påverkas vi av den Nobelprisade beteendeekonomin? Nudging påstås ”knuffa” folk till mer rationella val, vilket kan komma till nytta för företag och organisationer som vill få till en förändring genom små justeringar i hur man presenterar vägval för till exempel konsumenter, medarbetare och – inköpare.
GD och ordförande
Under onsdagens sista programpunkt, ”Fyra nya år!”, var det tänkt att civilminister Ardalan Shekarabi skulle medverka, men han fick tacka nej av personliga skäl. Inger Ek, generaldirektör, Upphandlingsmyndigheten, och Emma Breheim, ordförande SOI, tog ändå plats i soffan och intervjuades av moderatorerna. Att det är nya tider i Upphandlarsverige kunde ingen ta miste på. Nu står affären åter i fokus och stödmyndigheten gör allt för att hjälpa, inte stjälpa.
Nästa hela styrelsen omvald
På torsdagens morgon hölls det formella årsmötet. Hela styrelsen omvaldes, utom Martin Magnusson, Karlstad, som hade undanbett sig omval. Han ersätts av Carina Mattsson Sandberg, Region Jönköping. Martin togs upp på scenen under applåder och avtackades av ordförande Emma Breheim.
Hedersledamöter
Tre nya hedersledamöter valdes också av årsmötet; Egil Nylén, K.G Marklund och P.O. Andersson. De två senare är även medgrundare av Sveriges Offentliga Inköpare. Egil Nylén har ett förflutet på bl.a. Inköp Gävleborg, AnbudsJournalen/Allego AB, Umeå kommun, Upphandlingsmyndigheten och SOI:s styrelse. Han är numera inköpschef på stålföretaget Sandvik.
Egil Nylén, nyvald hedersordförande i SOI.
En av höjdpunkterna är utdelningen av utmärkelsen Årets inköpare i samband med torsdagens middag. När namnet på en överraskad Årets Inköpare 2019, Iqbal Musaji, koncerninköpschef i Borås stad, ropades ut från scenen av ordförande Emma Breheim och vice ordförande Martin Kruse, förklarade pristagaren:
– Jag är smått chockad, har inte förberett något tacktal. Läs motiveringen och mer från dagarna via länken: https://www.offentligaaffarer.se/2019/04/05/borasprofil-arets-inkopare-2019/
Bilden på förstasidan: Uppsala Konsert och Kongress (UKK) .
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.