IMM: "Utbredd vänskapskorruption"

Den riktigt farliga och svårgreppade korruptionen är den utbredda vänskapskorruption som inte kommer upp i offentlighetens ljus. Det hävdar Helena Sundén, generalsekreterare Institutet Mot Mutor (IMM).
I en debattartikel i Dagens Samhälle berättar hon om landshövdingen som fick ett VIP-bord vid DJ Battle i Almedalen. ”Det är inte första gången media berättar om chefer, tjänstemän och företrädare inom det offentliga som erbjudits och tagit emot övernattningar på femstjärniga hotell, exklusiva middagar eller kanske biljetter till någon fotbollsmatch”, konstaterar Helena Sundén.
En mycket vanlig fråga till personalen på Institutet Mot Mutor (IMM) är den om tjänstetillsättningar inom exempelvis kommunal verksamhet. Ryktet säger att någon anställt en person som det finns en personlig koppling till. Minst lika vanligt är misstanken om att allt inte gått rätt till vid urval av leverantörer för kontrakt som kanske avser lite mindre belopp. Vilket bolag är det som får det där ”lilla” avtalet? Är det bolaget som bjöd på mingel i Almedalen eller det som hade fribiljetter över till fotboll på Friends Arena eller bolaget som alltid bjuder på julbord?
Tjänster och gentjänster
Det riktigt farliga och det betydligt mer svårgreppade är den utbredda vänskapskorruption som inte kommer upp i offentlighetens ljus. Om vi skrapar lite på ytan är det inte osannolikt att vi anar en viss form av vänskapskorruption inom ramen för många olika beslutsprocesser, allt baserat på vänlighet och ett underförstått avtal om tjänster och gentjänster.
– Frågan är hur många myndigheter, kommuner och landsting som överhuvudtaget diskuterar vilken vänlighet som visats från olika leverantörer innan ett beslut fattats. Har många har ens reflekterat över att vad som erbjudits och om det som mottagits skulle kunna falla inom ramen för vänskapskorruption? Undrar Helena Sundén. Eller om det kanske till och med faller inom ramen för vad som skulle kunna vara straffbart.
Så vad ska då myndigheter och kommuner göra åt den verklighet de har att förhålla sig till?
– Ett ganska enkelt första steg är att prata om risken för vänskapskorruption och agera utifrån det faktum att politiker och offentliga tjänstemän, utifrån sina respektive roller, faktiskt är satta att förvalta allmänhetens förtroende, avslutar Helena Sundén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.