Kärlek, omtanke och… choklad!

Tre behäftade ord som visar vad Aronsborgs Konferenshotell vill ge sina gäster. Fyra mil från Stockholm och bara 30 minuter från Arlanda erbjuder man rekreation alldeles inpå knuten.

Aronsborg ligger strax utanför Bålsta, alldeles invid Mälaren. Det första som möter gästerna när de anländer är stora dubbelgrindar av amerikansk stil. Väl genom grindarna och upp mot de tre husen, passerar man en liten golfranch på vänster sida och en stor parkering på höger sida. Blicken vandrar över stora grönytor som används flitigt i olika konferensaktiviteter.

En mötesplats av det större slaget
Aronsborg byggdes 1989 med enda syfte att erbjuda lokaler för konferenser med övernattning, till skillnad från landets många ombyggda konferensgårdar. Där finns idag plats för 390 övernattningsgäster, fördelat på 196 rum, flera restauranger där den största rymmer 400 matgäster samt ett stort antal konferensrum. Den största åhörarsalen tar 500 personer.

– Vi har precis sökt bygglov för att utöka anläggningen med två nya hotellbyggnader. Målet är att öka kapaciteten till 540 bäddar, säger Kai Pasma, vd på Aronsborg.

Det gör Aronsborg till en av de större konferensanläggningarna i Sverige.
– Det finns ett fåtal till som tar emot sällskap på över 500 personer. Det är klart, vi får inte några mängder av så stora förfrågningar – men det händer, säger Kai Pasma.

Kai Pasma, vd på Aronsborg


FAKTA
Max konferenskapacitet: 500
Konferenslokaler: 20
Grupprum: 38
Hotellbäddar: 390
Antal restauranger: 4 (max 400 platser i största)

 

Han påpekar att trots att anläggningen sväljer så många kan man åstadkomma bra förutsättningar även för mindre grupper.
– Huskroppen är avlång och vi har många olika lokaler, olika våningar och flera restauranger och caféer. Ett mindre sällskap kan till exempel disponera lokaler på en övre våning, och en lagom stor matsal. Det är ingen Finlandsfärja, det ska inte kännas som en tom mässhall.

Nya spa- och poolavdelning
Kai Pasma tillträdde som vd på Aronsborg i augusti 2012.
– När jag kom till Aronsborg hade man påbörjat en stor renovering av spa- och poolavdelningen. Allt var utrivet och där fanns inget annat än betong.

Relaxavdelningen har nu nyligen färdigställts och öppnats upp för gäster.
– Inredningen av den nya relaxavdelningen följer förstås resten av anläggningens utformning – anpassad efter vårt motto: kärlek, omtanke och choklad.

Kärlek med alla sinnen
Choklad, ja. Aronsborg har valt att profilera sig med denna goda, förföriska och välgörande ingrediens. Köksmästaren José Paredes tog initiativet till egen pralintillverkning och idag producerar man cirka 70 000-75 000 praliner om året. Gästerna erbjuds att delta i chokladprovning och chokladtillverkning och det är även en ingrediens som förekommer inte bara i desserter, utan även i förrätter och i frukostlimpan!
– Frukostbrödet med choklad är en riktig hit, säger Kai Pasma.

Vad betyder ert motto?
– Gästerna ska känna vårt motto med alla sina sinnen när de kommer till oss, med synen, hörseln, lukten – det ska vara kärlek.
När vi ändå talar om maten berättar han att de målmedvetet arbetar med ekologiska varor, Fairtrade och miljöhänsyn – till exempel att minska på köttkonsumtionen till förmån för det gröna. Matavfallet är en annan fråga man engagerat sig i, det slängs oerhörda mänger mat i vårt samhälle och på Aronsborg har man vidtagit flera åtgärder för att påverka det.

Recept för en bra konferens
Hur får man till en bra konferens hos er?
– Allt handlar om förtroende för varandra och det kan man åstadkomma genom att kommunicera. Vi uppmuntrar kunderna att komma hit och titta, känna och träffa oss – provsmaka.

Han gör liknelsen med ett bilköp.
– Köper du en bil så provkör du den först.

När det gäller konferenser är en minst lika viktig faktor att få ett ansikte på kontakten, det underlättar när man väl är på plats.
– Vi vill gärna veta syftet med konferensen, vad som är viktigt och vad som absolut inte får gå snett. Det kan gälla vad som helst, från det stora till lilla, säger Kai Pasma.

Att gå närmare in på vilka aktiviteter som konferensanläggningarna erbjuder brukar inte vara nödvändigt. Som Kai Pasma också mycket riktigt upplyser om.
– Allting brukar gå att få. Så länge det är lagligt kan vi ordna det, säger han skämtsamt.

Men en aktivitet vill han ändå framhålla:
– Vi har mobila köksöar för matlagning med upp till 70 gäster, direkt under ledning av vår köksmästare. Det brukar vara en fantastisk stämning i köket med så många fokuserade människor som lagar mat tillsammans.

Populär nattklubb
Aronsborg kan även stoltsera med en egen nattklubb. Den har funnits med sedan start, är endast öppen för konferensgästerna, som är väldigt nöjda med den som det är.

– Vi har ställt frågan till våra kunder om nattklubben behöver utvecklas på något sätt, men tvärtom blir svaren att man är angelägen om att ha den som den är.

Det går dock inte för något sällskap att boka nattklubben utan den är till för alla. För sällskap som vill ha lite mer privat kvällsnöje finns Vinterträdgården och Chocolate Bar.

Ett par gånger per år öppnar Aronsborg upp nattklubben för den lokala befolkningen.
– Det har hänt, när vi inte har några andra aktiviteter bokade på anläggningen. Senast i november och det var stor succé, det kom 1200 gäster, men trots anstormningen var det en väldigt lugn och trivsam kväll.

Aronsborg tar inte emot privatgäster utan är ett renodlat konferenshotell. Kunderna finns till stor del bland statliga myndigheter och verk, kommuner och landsting, bland privata företag och en del internationella konferenser.

– Vi ligger bara 30 minuter ifrån Arlanda och fyra mil från Stockholm, så läget är mycket bra. Vi har också den fördelen att inte vara en femstjärnig konferensanläggning. Vi vet att vissa kunder undviker att boka på femstjärniga hotell eftersom det kan sticka i ögonen på omvärlden, säger Kai Pasma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *