Knyt ihop Sverige med bredband

Bredbandsutbyggnaden vacklar. Det är långtifrån alla som har den infrastruktur som behövs för att använda alla nya tjänster. På de platser man skulle ha den största nyttan av bredband lyser den många gånger med sin frånvaro.
Samtidigt går utvecklingen emot att digitala tjänster är den enda ingången till våra kommuner och tjänster som erbjuds av samhället.
Det menar Lotta Olsson, riksdagsledamot för Moderaterna, i en debattartikel i Nerikes Allehanda (NA).
Hon framhåller att digitaliseringen är en process, som på samma sätt som då telefonen eller bilen kom, stöpt om samhället.
 
Fantastiska möjligheter
Debattören skriver: ”Det har inneburit en fantastisk möjlighet för människor, att snabbt få den information som förr krävde månader i det bästa av bibliotek, eller krävde att man träffade enormt många människor för att kommunicera och utbyta tankar med. Men tekniken är också bra då man vill boka en resa, beställa en tid hos sin tandläkare eller bara betala sina räkningar.”
Men riksdagsledamoten påpekar att allt det positiva gäller för alla dem som har en bra internetuppkoppling. För dem som kan nyttja den möjligheten, finns nästan bara fördelar, men så ser det inte ut för alla: ”För många människor är bredbandsutbyggnaden bara en lång väntan, samtidigt som de gamla kopparledningarna rivs ned och mobiltelefonin saknar täckning.”
 
Stort samhällsproblem
Enligt skribenten är detta ett stort samhällsproblem som leder till miljökostnader och att man fysiskt måste transportera sig, i stället för att kommunicera digitalt. Det leder dessutom till minskad tillväxt i landet, försämrad service för den ökande andelen äldre och det leder till ett onödigt utanförskap för många, menar Lotta Olosson.
Läs hela artikeln via länken:
https://www.na.se/artikel/opinion/debatt/lotta-olsson-m-knyt-ihop-sverige-med-bredband
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *