Konkurrensverket granskar Faluns VM-upplägg

Konkurrensverket har inlett en granskning för att se om Falu kommun överträtt lagen om offentlig upphandling (LOU) i samband med inköp och investeringar inför skid-VM i Falun.
Det framgår av ett inlägg på myndighetens webbplats. OFFENTLIGA AFFÄRER rapporterade den 19 januari om skarp kritik från upphandlingsexperten och juristen Andrea Sundstrand, sedan Sveriges Radio P4 Dalarna avslöjat Falu kommuns upplägg inför skid-VM 2015.
– Upplägget strider mot LOU utifrån de uppgifter som jag fått, sa Andrea Sundstrand, som är knuten till Stockholms universitet. Man kan inte låta någon annan sköta upphandlingen och sen betala, menar hon.
Enligt Sveriges Radio P4 Dalarna har kommunen tillsammans med Svenska skidförbundet bildat ett aktiebolag i samband med uppdraget att förbereda och genomföra skid-VM. Sedan ska bolaget ha tagit in en tredje part, vilket innebar att kommunen inte längre är majoritetsägare och på så sätt komma runt upphandlingslagstiftningen. Enligt uppgift handlar det främst om byggledningstjänster, men även om ett vindnät som ska hyras in under VM.
Jonny Gahnshag, kommunalråd, anser att det inte är unikt att man bildar ett särskilt bolag för stora evenemang och att det finns många skäl till varför det är så.
– Bland annat för att bolaget kan hantera sponsorpengar, vilket kommunen inte kan. Samtidigt är öppenheten lika stor, det står inskrivet i bolagsordningen att offentlighetsprincipen ska gälla. Däremot gäller inte Lagen om offentlig upphandling eftersom verksamheten inte finansieras av skattemedel, säger Jonny Gahnshag på Falu kommuns hemsida.
– Om det är ett konstlat upplägg där syftet egentligen är att kringgå att offentligt upphandla kan det bli fråga om en överträdelse. Enligt lagen om offentlig upphandling så ska kontrakt som har ett värde på drygt 500 000 kronor konkurrensutsättas och alla intresserade ska kunna komma in med anbud, säger Ewa Wennberg, chef vid enheten för Upphandlingstillsyn på Konkurrensverket.
Läs gärna med på Konkurrensverkets webbplats via följande länk: http://www.kkv.se/nyheter/konkurrensverket-granskar-falu-kommuns-upplagg-infor-skid-VM/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *