Konkurrera om välfärds­tjänsterna

Nationalekonom Mattias Lundbäck uppmanar företag i välfärdssektorn att konkurrera med kvalitet – så öppnar sig en marknad som på sikt kommer att omsätta 500 miljarder kronor i Sverige och närmare 20 000 miljarder i hela EU.

Företag och ideella organisationer i Sverige kommer i allt större utsträckning att ta över produktionen av välfärdstjänster från den offentliga sektorn. Vård och omsorg är i stark förändring. Det visar en ny rapport författad av Mattias Lundbäck, ekon dr i nationalekonomi vid Ratio – näringslivets forskningsinstitut.

Utvecklingen ger Sverige och svenska välfärdsentreprenörer chansen att ta ledningen på en marknad som på sikt kommer att omsätta 500 miljarder kronor i Sverige och närmare 20 000 miljarder i hela EU. Rapporten lyfter fram de möjligheter som öppnar sig på framtidens välfärdsmarknad:

Kvalitet i välfärden blir en allt viktigare konkurrensfaktor, särskilt på individnivå. Regioner som vill växa och vara attraktiva behöver ha ett utbud av tjänster också inom välfärdssektorn som kännetecknas av hög kvalitet.

Företag som har utvecklat kreativa och effektiva lösningar för en krävande hemmamarknad har stor chans att kunna exportera dessa på en växande europeisk och internationell marknad för vård och omsorg.

Den snabba förändringstakten på hemmaplan ger en unik bas för en ny form av svenskt entreprenörskap, konstaterar Mattias Lundbäck i rapporten som är framtagen på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Källa: Ratio

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *