Kontanter behövs för god beredskap

Det är hög tid att politiken kliver fram och ser till att kontanterna blir kvar i Sverige. Vi måste ha ett analogt betal­system som fungerar även i krislägen. Det menar Ammi Dahlman, ordförande i Civil­försvars­förbundet, och Björn Eriksson, ordförande i Kontant­upproret.

Ammi Dahlman.

Om det inte går att betala för varor blir vi enormt sårbara – en självförvållad utsatthet som påminner om uppfinnaren i tv-serien Lorry, ”tänkte inte på det”. Så argumenterar de båda i en debattartikel i Svenska Dagbladet 2022-05-30.

Debattörerna menar att ett fortsatt fungerande kontant­system är en av de mest kritiska delarna i vår beredskap.

Kriget har skakat om

Dahlman och Eriksson pekar på hur kriget i Ukraina har skakat om världen.
– Det vi trodde var en lugn och fredlig del av världen, vårt Europa, har plötsligt blivit en krigszon. Vi såg hur köerna ringlade långa utanför bankomaterna i Kiev. Invånarna var desperata efter kontanter eftersom det var det enda betalmedel som fungerade. Bara med kontanter gick det att köpa mat, vatten, bensin och annat för att ta sig över gränsen till säker mark.

– Även i Sverige har kontant­uttagen ökat kraftigt sedan kriget bröt ut eftersom vi också börjat tänka i beredskaps­termer.

Kontantfrågan kan dock inte lösas av enskilda individer, betonar debattörerna och avslutar:
– Det måste till politiska beslut och lagstiftning. Vi vädjar till försvars­beredningen att ta in frågan om kontanterna som betalmedel i sitt arbete. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *