Krav i upphandling ska ge nya jobb

Statsminister Stefan Löfven lanserade nya grepp för jobbskapande på socialdemokraternas parti kongress i Västerås i förra veckan.
Det första är att offentliga upphandlingar ska inriktas på att ge arbetslösa jobb, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt Löfven ger EU-reglerna utrymme för detta som Sverige nu ska utnyttja mer. Stefan Löfvens målsättning är att nya upphandlingskrav ska ge jobb åt 10 000 långtidsarbetslösa.
Men redan några dagar efteråt dömde flera experter ut de siffror som Stefan Löfven hoppas på, rapporterar Dagens Industri.
Stefan Holm, upphandlingsexpert på tjänsteföretagen Almega säger till OFFENTLIGA AFFÄRER att han är väldigt skeptisk till att man når ett sådant mål.
– Tidigare erfarenheter ger inte sådana resultat, förklarar han. Handlar om helt andra nivåer. Om man ska lyckas så måste upphandlarsidan och näringslivet enas om kring i vilka upphandlingar det passar att ha sådana krav. Detta måste ske i dialogform, understryker Stefan Holm.
DI citerar även Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola. Han tror att kravet är möjligt att genomföra, men varnar för att ”rulla ut det i alltför stor skala”. Bergman tror inte att det går att främja både innovation och jobbskapande via offentlig upphandling, det är ett mål för mycket, uppger han för DI.
Stefan Löfven utgår enligt DN från siffran 600 miljarder kronor årligen som delar av offentlig sektor upphandlar för. ”Om Sverige kunde aktivera bara hälften av det kapitalet på det här sättet skulle 10.000 personer kunna lämna långtidsarbetslöshet”, säger Löfven till DN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *