”LAS är inte problemet ”

– Det är inte LAS som ger mina entreprenörsvänner grått hår. Det är hur man ska hitta kompetent personal, säger Jessica Löfström, vd för bemanningsföretaget Expandera Mera.
Detta apropå Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke som i en intervju med SvD Näringsliv (2019-01-23) kritiserar både turordningsreglerna och att det upplevs som ”dyrt och krångligt att säga upp anställda av personliga skäl, det vill säga för att personen missköter sig.”
Jessica Löfström förstår inte alls den kritiken (SvD Näringsliv 2019-01-24). Hon lyfter fram en rapport från Näringspolitiskt forum, som hon menar visar på en svag koppling mellan turordningsreglerna och tillväxt. Enligt den rapporten skulle effekten av ändrade turordningsregler för små företag bli 0,16 procent.
”Finns viktigare saker”
– Jag förstår inte varför man ska försöka fixa något när det inte skulle ge stora effekter. Det finns viktigare saker att jobba med, säger hon till tidningen.
Jessica Löfström ser däremot en risk med att balansen rubbas på arbetsmarknaden om LAS slopas. Detta skulle vara dåligt för både arbetstagare och företag, menar hon. Som verksam i byggsektorn ser hon svartarbete och utländsk arbetskraft som tjänar 30 kronor i timmen och som får sparken om de blir sjuka.
Hon betonar att för henne som arbetsgivare är det en fördel att ha starka fackföreningar och veta vad som gäller med löner, pensioner, med mera samt ha en tydlig motpart att förhandla med.
Fakta
Jessica Löfström är en prisbelönt entreprenör vars företag Expandera Mera verkar inom byggsektorn och omsatte runt 100 miljoner kronor 2016, enligt Allabolag.se.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *