Låt företag förmedla jobben

Det är dags att lägga ner Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form och göra om och göra rätt. När Arbetsförmedlingen inte klarar av sitt uppdrag är det dags att ge andra chansen. Det finns i dag många företag som är väl etablerade och som skulle kunna få fler människor i arbete.
– Låt fristående arbetsförmedlare göra jobbet, tycker Av Annika Qarlsson (C), arbetsmarknadspolitisk talesperson.
I en debattartikel i Expressen (2017-12-13) pekar hon på den skarpa kritik som Riksrevisionen nyligen framfört mot Arbetsförmedlingen. ”Men kritiken mot Arbetsförmedlingen stannar inte där. Senaste tiden har vi också läst om bristande upphandlingar som kostar skattebetalarna stora pengar, helt i onödan. För att komma tillrätta med de enorma problemen omorganiserar sig nu Arbetsförmedlingen, som om en omorganisation kan lösa strukturfel i hela myndigheten.”

Föreslår helt ny struktur
Annika Qarlsson och hennes parti föreslår en ny struktur med en statlig myndighet som primärt ansvarar för funktioner som myndighetsutövning, kontroll och uppföljning.
Hon skriver: ”För att matcha arbetssökande till arbete är relationen med arbetsgivarna en nyckelförutsättning. Den förutsättningen finns redan hos många fristående arbetsförmedlare, såsom rekryterings- och bemanningsföretag, sociala företag eller ideella organisationer.”
För att stimulera matchningen vill Centerpartiet införa en arbetsförmedlarpeng, som följer med den arbetssökande till den arbetsförmedlare som den arbetssökande själv väljer. De fristående arbetsförmedlarna ska utvärderas kontinuerligt och redovisas offentligt på nätet, så att både arbetssökande och arbetsgivare kan välja effektiva arbetsförmedlare som håller måttet, menar Annika Qarlsson.
Hon framhåller att modellen med arbetsförmedlarpeng prövats med stor framgång i bland annat Australien. ”Det finns ingen anledning att vi ska fortsätta lägga miljarder i skattepengar på Arbetsförmedlingen som inte klarar av att förmedla jobb, när det finns andra sätt som bevisligen funkar mycket bättre.”
– Det måste vara slut med att Arbetsförmedlingen gång på gång misslyckas med sitt uppdrag. Sverige behöver ett nytt ledarskap som kan minska utanförskapet i hela landet, få fler i jobb och därmed öka skatteintäkterna så att vi får råd med mer välfärd, avslutar Annika Qarlsson.
Läs hela artikeln via länken:
https://www.expressen.se/debatt/stoppa-fiaskot-nu-lagg-ner-arbetsformedlingen-/
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *