Leder kommission för skattenytta

Bettina Kashefi ska leda Kommissionen för skattenytta – en oberoende granskning av effektiviteten i hanteringen av våra gemensamma skatteresurser.

Det är den tidigare Scania-vd:n Leif Östling som beslutat sig för att initiera och till en början själv finansiera kommissionen

Leif Östling, f.d. vd i Scania.

Leif Östling själv deklarerar:

– En och annan kommer kanske ihåg hur jag under en intervju med Uppdrag granskning i SVT  för några år sedan lät undslippa mig frågan om vad jag får för skattepengarna. Där insmög sig till och med en svordom som jag hade kunnat avhålla mig ifrån. Men frånsett den slog uttalandet uppenbarligen an en sträng hos många skattebetalare runt om i landet. Reaktionerna har varit många och de fortsätter att komma. Men min fråga har också hängt kvar hos mig själv, skriver han på DN debatt 20/11, 2021.

– Syftet är konkret: jag vill veta vad vi får för våra skattepengar, framhåller Leif Östling.

Mångårig erfarenhet
Bettina Kashefi, som ska leda kommissionen, har mångårig erfarenhet av ledning och styrning av offentliga verksamheter, bland annat som stats­sekreterare. Hon har också varit chefsekonom i Sveriges kommuner och regioner och i Svenskt Näringsliv och kommer att ha experter till sitt förfogande.

Dessutom ska det bildas en referensgrupp där personer med gedigen erfarenhet av offent­lig sektor, politiskt besluts­fattande och företagande ska ingå.

– För mig är det viktigt att detta blir ett projekt utan partipolitisk slagsida. Kommissionen ska utan skygglappar titta på centrala frågor kring effektivitet och kvalitet i landets offentligfinansierade verksamheter, försäkrar Leif Östling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *