Makthavare med glimten i ögat

Hon har varit kommunalråd i Örebro, jobbat med ledarskap, bland annat på seminarium i Offentliga Affärers tält i Almedalen, och nu är hon partisekreterare i regerande Socialdemokraterna.
Lena Rådström Baastad har gjort en resa som heter duga och befinner sig nu i maktens centrum. Men hon vill gärna behålla glimten i ögat i vardagen. Dessutom vill hon fortsätta umgås med familj och vänner, vara ute i naturen, läsa och åka skidor. Hon längtar efter vintern.
Grattis till utnämningen. Vad tänkte du när Stefan Löfven ringde och frågade om jobbet?
– Jag tänkte att det var otroligt roligt och stort att få frågan. Sedan är jag en sådan person som gärna tänker igenom mitt beslut, så jag bad om att få lite betänketid. Och efter en stunds funderingar kände jag att det finns frågor man inte vill svara nej på. Att bli partisekreterare i Sveriges största parti är en sådan fråga.
Lena Rådström Baastad har engagerat sig i offentlig upphandling. För något år sedan skrev hon i en debattartikel: ”Politiker måste sluta vara osäkra och våga ställa krav på tjänstemännen att de i högre grad ska ställa sociala krav vid upphandlingar. För inga juridiska hinder finns.”
Är du lika tvärsäker i dag och kommer du att fortsätta driva frågan om sociala krav i upphandling?
– Jag är lika tvärsäker i dag på att de sociala krav som vi ställde då jag var kommunstyrelsens ordförande i Örebro och som jag exemplifierar i artikeln inte hade några juridiska hinder. Jag kan också konstatera att den upphandlingen har gjort skillnad för 60 långtidsarbetslösa. Därför känns det bra att regeringen har tagit avgörande steg i frågan.
Lena Rådström Baastad är PROFIL i nr 4 av Offentliga Affärer, där hela intervjun publiceras (detta är ett utdrag).
Bo Höglander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *