Medvetna beslut?

Jag tycker det är spännande att fundera över hur medveten jag är och hur många medvetna beslut jag tar.

Kan vi vara medvetna om det som sker runtomkring oss, och inom oss själva, till 100 procent? Kanske, men bara korta stunder förmodligen. Det krävs träning och en vilja att förstå sig själv, sina tankar och sitt agerande. En god självkännedom brukar många säga är grunden till ett gott ledarskap.

5 % är medvetna beslut
Axiologi – läran om tankemönster menar på att 95 procent av våra beslut sker på vana utan reflektion. Endast 5 procent är medvetna beslut! Då gäller det att de 95 procent omedvetna beslut vi fattar inte är av större vikt. För det skulle ju kunna få konsekvenser som man helst vill vara omedveten om. Eller?

Dina omedvetna beslut?
Vilka omedvetna beslut tar du i ditt ledarskap av gammal vana utan reflektion? Reflektion ja, ytterligare något jag som konsult förespråkar i ledarskapet, och som jag själv försöker ta mig tid till. För i reflektionen dyker insikter upp som leder oss till medvetna val. Häromdagen hade jag utbildning för ett gäng unga konsulter. En menade att 5 procent medvetna beslut kanske var alldeles lagom: vem orkar gå runt och vara medveten hela tiden? Om 95 procent är av mindre vikt är det synd att slösa energi på dem. Hm, intressant tanke. Kruxet är dock att de 95 procenten var just omedvetna beslut och då vet vi ju inte om de var väsentliga eller inte…

Medveten närvaro
Vi kan med våra tankar påverka både struktur och funktion i hjärnan. Då får vi en hjärna som utvecklas och även möjlighet att ändra de tankemönster som inte är bra för oss. Kanske har jag tankemönster som inte gynnar mitt ledarskap? Det känns ju jätteviktigt att ta reda på. Som ett resultat kan jag bli bättre på att kontrollera situationer, ta rätt beslut och utveckla min fulla potential. Jag har bestämt mig. Jag fortsätter min resa i medvetenhet och nöjer mig inte med 5 procent.

Anna Ferneman, chef Betania HälsoManagement

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *