Minister: ”Jämställdhet är lönsamt”

Att öka kvinnors arbetskraftsdeltagande till samma nivå som männens skulle öka Sveriges BNP med 358 miljarder kronor.
– Det finns många skäl för ökad jämställdhet, inte minst ekonomiska, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister och PROFIL i nästa utgåva av Offentliga Affärer.

Men framför allt är ökad jämställdhet bra för kvinnornas egen skull. Det skiljer i genomsnitt 3,5 miljoner kronor mellan livsinkomsterna för kvinnor och män, vilket även påverkar pensionerna. Kvinnor har ett större ansvar för hem och familj, de tar ut 75 procent av all föräldraledighet och 67 procent av all VAB (vård av barn). Kvinnorna utför mer hemarbete än männen, i snitt 47 minuter om dagen, vilket gör sex år under en livstid.
Före utnämningen till minister var Annika Strandhäll förbundsordförande i fackförbundet Vision, tidigare SKTF, redan det ett tufft jobb. Regeringsuppdraget har knappast minskat arbetsbördan och det krävs planering och fantasi för att få ihop livspusslet, förklarar hon.
Fullspäckat schema
– Veckorna är väldigt uppstyrda, det var de resan tidigare, men nu ännu mer, förklarar statsrådet.
Strax före intervjun har ministerns assistent ringt och bokat om statsrådsbilen nästa dag till kl. 07.10 i stället för som planerat 07.30. Ett extrainsatt möte kräver omläggning av schemat. När Offentliga Affärer träffar henne har det precis varit regeringssammanträde. Varje torsdag förmiddag möts alla regeringsmedlemmar och varje statsråd föredrar sitt departements ärenden för veckan.
Annika Strandhäll har ägnat mycket av den första tiden som minister åt att lära känna organisationer och intressegrupper inom hennes områden; pensioner, sjukförsäkringar och föräldraförsäkring.
När Annika inte jobbar som departementschef och socialförsäkringsminister gillar hon att vara i familjens sommarställe på Värmdö, njuta av en promenad, läsa historiska romaner och laga mat, gärna sushi.
Läs mer om vår nya socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i det kommande numret av Offentliga Affärer där hon är tidningens profil (numret kommer ut i början av december).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *