”Modernisera vårdens IT-system!”

Det som ofta brister i sjukvården är de administrativa systemen, särskilt föråldrade IT-lösningar.
Det menar Kristina Jonäng (C), regionråd i Västra Götalandsregionen, samt ett antal andra politiker i samma parti i regionen.
I en debattartikel i GP pekar de på att Västra Götalandsregionens ledning har beslutat om stora satsningar i miljardklassen för att byta ut alla gamla datasystem och ersätta dem med moderna IT-miljöer som både underlättar för vårdpersonal och patienter.

Gamla metoder
En del av bristerna i sjukvården beror på gamla metoder, ineffektiva administrativa system och särskilt alltför dålig modernisering av IT-system. Personalen riskerar att bli fast i byråkrati och föråldrade datasystem, i stället för att möta patienter och korta vårdköer.
Debattörerna tycker att Socialdemokraterna beklagar sig över att vården fungerar dåligt och köerna växer, men konstaterar att S avstår från att avsätta medel för IT-investeringar i sin budget.

Privat och offentlig
Kristina Jonäng och hennes kollegor noterar att ungefär hälften av primärvården bedrivs av privata aktörer, exempelvis av Praktikertjänst, Bräcke Diakoni och Capio.
– Vi som är folkvalda regionpolitiker besöker ofta vården, både den i egen drift och den som utförs privat. Båda är i princip lika bra, håller hög kvalitet och bidrar till valfrihet för den enskilde patienten, konstaterar politikerna.
Hela artikeln via länken:
http://www.gp.se/debatt/v%C3%A5rdens-it-system-m%C3%A5ste-moderniseras-1.7901003
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *