Nätläkarna kan rädda vården

Ett digitalt vårdmöte kostar skattebetalarna en tredjedel mindre än ett fysiskt, skriver forskaren Mårten Blix, fil. dr i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning.
I en debattartikel i Dagens Industri (2019-02-17) konstaterar han att inte en dag passerar utan att nätläkare kritiseras. Samtidigt ökar antalet digitala patientmöten kraftigt.
– Nätläkare har kommit att bli en symbolfråga som i grunden handlar om det bredare samspelet mellan privat och offentlig sjukvård, konstaterar forskaren.
”För enkelt” att nå en läkare?
Han skriver: ”Ingen skattefinansierad verksamhet, inte heller sjukvården, kan förstås erbjuda allt till alla. Det gäller även digitala lösningar. Men i debatten låter det ibland som om att det har blivit ’för enkelt’ att nå en läkare, vilket är märkligt med tanke på att den bristande tillgängligheten länge har varit den svenska sjukvårdens sorgebarn.”
Mårten Blix summerar:
– Låt den nuvarande avgiften för nätläkare på 650 kronor inklusive patientavgift vara kvar till dess att en större översyn kan göras som tar fasta på konsekvenserna och som inte tar för stort intryck av symbolfrågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.