”Nordeas flytt ett misslyckande”

Nu förlorar Sverige kontrollen över en bank som har stor betydelse för svensk ekonomi. Det är ett misslyckande. För regeringen och för Sverige, konstaterar Gunnar Hökmark (M) som är ansvarig för Europaparlamentets lagstiftning om bankkrishantering.
Han menar att Sverige förlorar möjligheten att växa fram till ett europeiskt finansiellt centrum i den nordisk-baltiska regionen och att vi förlorar jobb och attraktionskraft.
Men betydelsen är vidare, menar debattören. ”Det är genom att i Stockholm ha de stora affärsbankernas huvudkontor som vi underlättar och bidrar till att de stora internationella svenska företagen har sina huvudkontor här”, anser EU-parlamentarikern.

Mångfald
Han pekar dels på den faktiska finansiella infrastrukturen men även för att det bidrar till mångfald som attraherar huvudkontor, alltifrån HR, rekryteringsfirmor, finansavdelningar, controllers och IR, PR-byråer och informationsföretag. ”Men framförallt för att det skapar en miljö som attraherar alla de människor som bidrar till en arbetsmarknad som bidrar till dynamik, kreativitet och rörlighet.”
Enligt Gunnar Hökmark sänks den mentala tröskeln för andra att tänka i samma banor när någon börjar att flytta ut, samtidigt som attraktionen att vara kvar minskar. ”Inte minst om utflyttningen beror på en företagsfientlig politik som förs i landet. I den delen är värnskatten och den dysfunktionella bostadsmarknaden redan i sig ett problem för Sverige”, tycker moderaten.
”I kampen mellan Finland och Sverige om att vara ett starkt finansiellt centrum i Norden förlorade Sverige genom självmål. Det är allvarligt nog”, avslutar Hökmark.
Läs hela artikeln på:
http://www.di.se/debatt/gunnar-hokmark-ett-misslyckande-for-regeringen/
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.