Ny era i svensk politik

Att regeringsbildningen varit kaotisk beror på att partierna inte mellan sig, eller ens inom sig, är på det klara med var huvudfokus ska ligga. Det hävdar statsvetaren och S-debattören Stig-Björn Ljunggren.
I en debattartikel i Aftonbladet 2019-01-18 pekar han på att Socialdemokraternas samarbete med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna kan lägga grunden för ett fördjupat samarbete, kanske rent av en koalitionsregering, mellan de fyra partierna framöver. Om samarbetet går bra.
Blockpolitiken kan vara över
I så fall, menar  statsvetaren, skulle den gamla blockpolitiska uppdelningen i socialister och borgerliga vara över. ”I stället skulle vi få ett mittenblock, omgärdat av ett vänsterparti som återgår till sin roll att skriva reservationer när andra beslutar, och ett högerblock som är så löst sammanskruvat att det egentligen inte finns. Ännu.”

Han tror att för många moderater ”kommer detta att bli en besvärlig situation.” De kommer att tvingas välja, menar han: ”Är det kampen mot socialismen som är prio ett, eller är det mer centralt att vara med och förnya Sverige?”

Vågar S förnya?
Samma problem kommer många inom socialdemokratin att ha, skriver Stig-Björn Ljunggren, ”fast där kommer valet att stå mellan att hålla fast vid att Sverige nog egentligen behöver en släng löntagarfonder, eller att våga ge sig i kast med att reformera den egna modellen.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.