Ny upphandlingsexpert på SLL

Stockholms läns landsting (SLL) ska bli Sveriges bästa upphandlare. Som ett led i det arbetet har man i den politiska organisationen anställt en upphandlingsexpert, Anna Borgs, som närmast kommer från Trafikverket där hon varit verksjurist.
SLL har höga ambitioner. Organisationen är Sveriges största offentliga upphandlare. Med rekryteringen vill majoriteten visa upphandlingens ökade betydelse för den politiska ledningen och att upphandling är en strategisk fråga i den ekonomiska styrningen.
Anna Borgs har nu arbetat i ett halvår med att driva arbetet att göra Stockholms läns landsting till Sveriges bästa offentliga upphandlare. OFFENTLIGA AFFÄRER fick en pratstund med henne.
Hur skiljer sig ditt uppdrag som upphandlingsexpert åt den politiska ledningen från andra jobb i upphandlingsbranschen?
– Jag är nog ensam om att ha ett sådant jobb i branschen. Det är ett annorlunda och djärvt drag att koppla upphandlingskompetens till den politiska rådgivningen. Jag arbetar direkt med finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och övriga i den politiska ledningen.
Varför tror du offentlig upphandling upplevs som krångligt och besvärligt av många politiker?
– För att det ÄR krångligt och besvärligt. Regelverket är komplicerat och svårt att ta till sig i detalj. Dessutom tar det lång tid att få svar från domstolarna på om man gjort rätt eller inte. Efter flera månaders väntan kan ärendet komma tillbaka på grund av en mindre miss. Detta gäller ju även för företagen, leverantörerna. De ska lämna anbud och sedan vänta länge innan de får veta om de fått uppdraget eller inte.
Vill du tillägga något?
– Jag vill trycka på detta med att bygga förtroendet för den offentliga affären. Vi har mycket att vinna på att fokusera på vad upphandling är till för. Det handlar om ”mest pang för pengarna” som min chef brukar säga. Därför vill Moderaterna att Stockholms läns landsting ska bli Sveriges bästa upphandlare. Det handlar om att kunna ge den allra bästa vården och tillhandahålla den bästa kollektivtrafiken.
Detta är en nedkortad version. Läs en längre version i nr 5 / 2017 av OFFENTLIGA AFFÄRER.
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.