Nya metoder för service i glesbygd

För glest befolkade kommuner i Sverige väntar stora utmaningar när det gäller att förse medborgare, företag och besökare med service. 13 pilotkommuner är utsedda att testa nya metoder och lösningar för att samordna servicen.

Service som kommunen tar ansvar för kan handla om vitt skilda områden, exempelvis mat till äldre, bredband till företagen och kontanter till turister.

Tillväxtverket har fått i uppdrag att rikta utvecklingsinsatser till kommuner med serviceglesa områden i gles- och landsbygder. Satsningen omfattar 15 miljoner kronor under 2012-2014.

Tillväxtverket har utsett 13 pilotkommuner som ska identifiera lösningar och utarbeta förslag på överenskommelser och avtal mellan kommunen och dessa ”servicepartners”. Servicefrågorna ska ses i sin helhet och kopplas ihop med andra insatser för näringslivsutveckling och attraktiva livsmiljöer.

De utvalda pilotkommunerna är:

Kalmar (Södermöre kommundelsnämnd), Sorsele, Arjeplog, Norsjö/Malå/Skellefteå (tre kommuner i samverkan), Lindesberg, Munkedal, Härjedalen, Ludvika, Torsby, Sunne, Eda, Uppvidinge och Ydre.

Förutom dessa pilotkommuner ingår fem kommuner (Kristianstad, Linköping, Boden, Örnsköldsvik och Borgholm) som ambassadörer.

– De utvalda kommunerna ska arbeta aktivt på hemmaplan och samtidigt sprida sina erfarenheter. Vi behöver flera goda exempel och innovativa lösningar för att stärka livsmiljön i serviceglesa områden, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Källa: Tillväxtverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *