Nytt ramavtal för kontantkort


Riksgälden tecknade den 8 december 2009 ramavtal avseende kontantkort med ICA Banken AB. Med kontantkort blir det enklare att göra utbetalningar till personer som saknar svenskt bankkonto. I dag används bland annat kontanter och utbetalningsavier. Kontantkortet är ett säkrare och mer effektivt alternativ i de här fallen.

Ramavtalet trädde i kraft den 1 januari 2010 och gäller till och med 2012-12-31. Möjlighet finns att förlänga avtalet med 12 månader till och med 2013-12-31.

Kontantkort är en ny utbetalningstjänst som underlättar offentliga utbetalningar som av olika anledningar inte kan göras direkt till ett svenskt bankkonto. Detta kan till exempel bero på att mottagaren saknar id-handlingar och/eller möjlighet att själv skaffa ett bank- eller betalkort. Myndigheter laddar kortet med pengar, men man kan inte själv sätta in pengar på kortet. I dag används i sådana fall bland annat kontanter, utbetalningsavier och utländska checkar.

Med kontantkortet krävs mindre administration, vilket innebär lägre kostnader. Dessutom innebär minskad kontanthantering att risken blir lägre för både utbetalaren och mottagaren.

Kontantkort är ett elektroniskt kort som laddas med ett visst kontantbelopp. Utbetalaren laddar kontantkortet med det som ska betalas ut i form av bidrag eller ersättning. Kontantkortet kan användas för både enstaka och återkommande betalningar. Mottagaren kan sedan ta ut pengarna eller använda kortet att handla med, med hjälp av en pin-kod. Kortet kommer att fungera i alla betalkortsterminaler och i bankomater.

Motsvarande kort finns i bland annat Storbritannien och USA.

– Kontantkortet är en nyhet i Sverige som innebär stora fördelar för både utbetalaren och mottagaren, säger Anita Schönbeck, projektansvarig på Riksgälden.

Migrationsverket, som idag har en liknande lösning, Kriminalvården och Försäkringskassan är några av de myndigheter som är intresserade av tjänsten, liksom de större universiteten och ett stort antal kommuner. Enligt Anita Schönbeck är det dock svårt att ange några volymer och antal kort i dagsläget.

– Eftersom vi under fem års tid har hanterat utbetalningar till asylsökande, är detta inte något nytt för oss, säger Jörgen Wennberg, VD på ICA Banken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *