Odla kreativiteten på Sånga-Säby

Sånga-Säby ligger vackert vid Mälarens strand bara 35 km från Stockholms central. Här har den svenska bonderörelsen träffats sedan 1929 då Otto Wallén samlade bönder från hela Sverige för att diskutera gemensamma frågor. Träffen skulle visa sig avgörande för bildandet av Riksförbundet Landsbygdens folk – sedermera Lantbrukarnas Riksförbund, som än idag äger kurs- och konferensanläggningen.

Den tidigare ladugården är idag aktivitetslada där gästerna ibland drabbar samman i Bondekampen eller Cowboykampen. Vem vinner tävlingen kasta stövel, mjölka en ko eller gissa sädesslag?

Listan på aktiviteter som går att ordna på Sånga-Säby innehåller dock stor bredd.

– Bara fantasin sätter gränser för vad vi kan ordna, berättar Anders Törnroth på Sånga-Säby. Vi har både utrymme, lokaler och miljön som tillgångar för aktiviteter. Varför inte spela Segway Polo i vår park?

Tydlig miljöprofil

Anders Törnroth, Sånga-Säby
Vi pratar med Anders Törnroth en dag i maj när solen skiner, våren spricker ut i full grönska och det nyklippta gräset doftar kraftigt. Mälaren glittrar nästan bländande mot våra kisande vinterögon.

Sånga-Säby profilerar sig med ett långsiktigt och ambitiöst miljöarbete. De var först ut i Norden att Svanen-märka sitt hotell och idag har de även tagit steget att redovisa och kompensera sin klimatpåverkan.

Redan 1996 påbörjade de sitt miljöarbete som idag genomsyrar alla beslut. De är självförsörjande på vatten, som hämtas från Mälaren och renas i eget vattenverk. Soporna sorteras i över 20 olika kategorier.

– Det är inget som gästerna behöver tänka på, vi ser själva till att skräpet hamnar rätt.

Byggnaderna värms av bergvärme, är målade med miljövänlig färg och solpaneler täcker viss del av energibehovet.

Kretsloppstänkandet genomsyrar även valen av leverantörer. När hörsalen byggdes 2006 användes återvunnet virke som fällts av stormen Gudrun.

– Vi har döpt lokalen till Södra eftersom de sponsrade oss med trä till hörsalen.

Alla dessa initiativ har minimerat transporterna. Till middagen serveras eget vatten, upptaget och renat från Mälaren och kolsyrat på plats.
Maten som serveras är närproducerad, köttet garanterat svenskt och köksmästaren kan till och med berätta vilken gård köttet kommer från.

– Grönsakerna är odlade av Svegro som har produktion på Ekerö, och är nära granne med oss.
Maten betraktas som en av de viktigaste ingredienserna till en lyckad konferens och stort engagemang läggs ned på att servera vällagad, god och vacker mat.

Tips för framgång
Anders Törnroth tipsar vidare om hur man får till en framgångsrik konferens.

– Berätta för oss vilket det främsta syftet med konferensen är så hjälper vi till att uppfylla det. Är det främst att ha trevligt och umgås lägger vi fokus på maten och aktiviteter. Ska man uppnå vissa mål gäller det till exempel att lämna utrymme för luft i programmet, att inte trycka in för mycket på för kort tid – vilket är ett rätt så vanligt problem.

Och för den som vill testa modern mötesteknik tillämpas Svenska mötens färdiga modeller.

– Genom att anlita Green Hat People kan man kommunicera i realtid med mötesdeltagarna, exempelvis via laptop eller mobiltelefon, kan mötesledaren summera och följa upp resultaten redan samma dag. Bort ifrån papper och långsamma protokoll mot en mer interaktiv konferens.

Anläggningen har renoverats och moderniserats i omgångar. I augusti står ett nytt hotell med 72 dubbelrum klart. Dessutom renoveras konferenslokaler samt lobbyn om under sommaren 2012.

Klimatneutrala möten
Sedan 2007 är Sånga-Säby ett så kallat klimatneutralt företag enligt fastställda internationella kriterier. Det innebär bland annat att man beräknar och redovisar sina utsläpp orsakade av energi och transporter. Även personalens, gästernas och leverantörernas resor inkluderas vilket är utöver miniminivån. Alla miljöåtgärder man vidtagit har bidragit till att minska dessa utsläpp, och det som ändå återstår motsvarar endast 0,47 kg co2 per gästdygn.

Dessa 0,47 kg co2 per gästdygn kompenseras genom att Sånga-Säby investerar i FN-certifierade klimatprojekt.

– Särskilt för våra kunder i offentlig sektor, men mer och mer även för vanliga företag, är dessa initiativ uppskattade. Både för miljön och för att det förenklar deras miljöredovisning från konferensen betydligt.

FAKTA
Konferenslokaler: 15 st
Konferensrum: 15 st
Största hörsal: 245 personer
Minsta konferensrum: 4 personer
Övernattning: 143 rum (360 bäddar)
Avstånd Stockholm city: 35 km
Avstånd Arlanda: 65 km

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *