Ologisk kritik mot digitala läkarbesök

Samtidigt som vård på traditionellt sätt, genom att läkare och patienter träffas på sjukhus och vårdcentraler, får kritik för långa köer, kritiseras även nätläkartjänster som Min Doktor för att det är så lätt att göra digitala läkarbesök.
– Det är minst sagt ologiskt.

Det hävdar Daniel Persson, utvecklingschef vid nätläkarbolaget Min Doktor, i ett inlägg på Sydsvenskan (2018-10-31). Artikeln är delvis ett svar på ett tidigare inlägg av Läkarförbundets Elin Karlsson och Thomas Lindén, som påstår att nätläkartjänster kostar skattebetalarna stora summor genom att landsting och regioner måste betala för dem.
 
Billigare än fysiskt besök
Daniel Persson påpekar att läkarbesök hos Min Doktor ersätts med 400 kronor från patientens landsting. I den summan ingår även kostnaden för provtagning. Ett läkarbesök på en vårdcentral, inom den fysiska primärvården, kostar landstingen cirka 1 700 kronor, enligt SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
– Ett digitalt läkarbesök kostar alltså en fjärdedel jämfört med ett läkarbesök inom den fysiska primärvården, framhåller Daniel Persson.
Mot denna bakgrund undrar han om det inte vore bättre att gå från debatt med hårdvinklade påståenden till en dialog om hur vi tillsammans kan erbjuda en vård som är mer tillgänglig och effektiv?
Läs hela inlägget via länken:
https://www.sydsvenskan.se/2018-10-31/sluta-underskatta-patienterna
Läs det tidigare inlägget som Daniel Persson svarar på:
https://www.sydsvenskan.se/2018-10-26/sedan-lange-ger-lakare-rutinmassigt-konsultationer-via-internet-till-personer-i-glesbygd
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *