Otillåten direktupphandling i Västerbotten

Konkurrensverket riktar kritik mot Västerbottens läns landsting för att det gjort otillåtna direktupphandlingar av operationsset.
Upphandlingarna borde, enligt upphandlingsreglerna, ha annonserats så att fler leverantörer fått möjlighet att lägga anbud, hävdar tillsynsmyndigheten enligt ett pressmeddelande den 19 juni 2017.
Under åren 2014 och 2015 köpte landstinget i Västerbotten kundanpassade operationsset att användas vid sjukvård. Köpen uppgick till omkring 10 miljoner kronor. Enligt upphandlingsreglerna borde inköpen ha konkurrensutsatts genom att annonseras så att olika leverantörer kunde fått möjlighet att lämna anbud. Detta gjordes inte, och inköpen utgör därmed otillåtna direktupphandlingar, enligt ett beslut från Konkurrensverket.
– Om fler företag ges möjlighet att lägga anbud ökar möjligheten att det är det bästa anbudet som erbjuder den bästa kvaliteten till bäst pris som vinner. Det tjänar både patienter och skattebetalare på, framhåller Konkurrensverket tf. generaldirektör Karin Lunning.
Eftersom så lång tid gått sedan de otillåtna direktupphandlingarna genomfördes är det inte är möjligt för Konkurrensverket att vända sig till domstol med krav på böter/upphandlingsskadeavgift för Västerbottens läns landsting. I Konkurrensverkets beslut riktas kritik mot landstinget för att de genomfört de otillåtna direktupphandlingarna.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *