Personnummer redan på BB

Alla barn som föds i Värmland får sitt personnummer direkt efter förlossningen. Det gör att patientsäkerheten ökar, framförallt för de barn som behöver sjukvård efter födseln.

– Vi är bland de första landstingen i Sverige där barnen får ett fullständigt personnummer på förlossningsavdelningen, säger Richard Lindgren, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Värmland där förlossningsavdelningen ingår.

– Det känns tryggt att Landstinget i Värmland hänger med i utvecklingen och tar till sig metoder för att öka patientsäkerheten, säger Johanna Månsén och Tobias Karlsson, föräldrar till Stella som är det första barnet i Värmland som fick sitt personnummer redan på förlossningsavdelningen.

Tidigare skickade barnmorskan på förlossningen ett brev till Skatteverket om att ett barn fötts och några veckor senare fick föräldrarna ett brev med besked om vilket personnummer barnet fått. I och med införandet av journalsystemet Cambio Cosmic i landstinget och en ny förlossningsjournal, har nu arbetssättet uppdaterats.

– Från och med nu kan vi istället ha en journal med fullständiga identitetsuppgifter som  upprättas direkt efter födseln. En journal från start för barnet är en klar förbättring av patientsäkerheten.

Källa: Landstinget i Värmland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *