Politiker kan inte lösa alla problem

Om vår förväntan på politikerna är att de ska kunna lösa alla problem är det inte konstigt om många blir besvikna, och att politikerföraktet ökar.
Det menar My Alnebratt, ideellt engagerad i Svenska med baby och socialdemokrat. Svenska med baby är en organisation som vill bygga broar mellan etablerade och nya svenskar. Varje tisdag åker My med sin bebis till Angered för att träffa andra föräldrar och byta erfarenheter och samtidigt ge nya svenskar en chans att öva språket.
Hon hävdar att det finns en paradox i att de som klagar på att politiker inte är bra nog, samtidigt verkar sätta en väldigt hög tilltro till att samma politiker själva ska kunna lösa alla problem.
Alla har ett ansvar
Hon skriver i Göteborgs Posten, GP 2018-04-06:
”Jag är sedan länge partipolitiskt aktiv och jag tror på politikens kraft att förändra. Det krävs aktiva politiska beslut för att bryta segregationen. Men det är inte samma sak som att alla vi som inte är heltidspolitiker bara kan luta oss tillbaka och vänta på att det perfekta samhället serveras. Tvärtom, har vi alla ett ansvar för det samhälle vi lever i.”
My Alnebratt tycker sig se en samhällssyn som blir alltmer utbredd. ”I stället för att se sig som medskapare till samhället blir man genom skattesedeln en konsument av produkten samhälle. Som konsumenter blir det lätt att kritisera men svårare att se sin egen roll i samhället som skapas.”
Bygger på engagemang
Med detta vill My Alnebratt inte förminska politikens roll. Men även de politiska partierna bygger på ideellt engagemang, och partierna blir inte bättre än de som engagerar sig i dem.
Men de politiska besluten måste fyllas av medborgare. ”Politiska beslut brer inte smörgåsar i baskethallens kafé, sitter inte uppe halva natten och syr dräkter inför morgondagens dansuppvisning och dricker inte kaffe med främlingar i Angered.”
För att skapa ett bättre samhälle måste vi bli fler som engagerar oss ideellt, inte färre. Det positiva är att ideellt engagemang ofta ger mycket mer än det tar, säger My Alnebratt avslutningsvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.