Politikerna i norr vill bilda region

En bred majoritet bland de politiska partierna i Västerbottens- och Norrbottens län samt Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner har nu förklarat sig positiva till att bilda en gemensam region.

För att regionen ska kunna bli ännu kraftfullare håller man dörrarna öppna om fler landsting och kommuner vill ansluta sig.

Som framgått av medierapporteringen under året finns det i dag inga förutsättningar för att bilda en norrländsk region bestående av de fyra nordligaste länen. Men behovet kvarstår av att stärka möjligheterna till regional utveckling och för att klara det långsiktiga välfärdsuppdraget.

Möte med utredaren
De politiska partierna i Västerbottens- och Norrbottens län samt Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner är nu beredda att gå vidare och tydliggöra hur en regionbildning ska organiseras.

Men innan dess vill partierna få veta om det finns en realistisk möjlighet att göra verklighet av ambitionerna. Mats Sjöstrand, som utreder den statliga organisationen på regional nivå, kommer därför att bjudas in till ett gemensamt möte under januari 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *