Politisk kritik mot upphandling

Statsminister Stefan Löfven riktar kritik mot Postnords upphandlingar av underleverantörer. Bolaget bör kräva kollektivavtalsenliga villkor, enligt Löfven. Han backas upp av Vänsterpartiets partiledare som kallar det statliga bolaget för girigt.
– Transportsektorn ska inte vara en vilda västern-sektor, säger statsministern (SvD Näringsliv 13/1 -17) och tillbakavisar bolagets argument om att konkurrensen tvingar Postnord att agera som resten av logistikmarknaden.
SvD Näringsliv har i en serie artiklar granskat åkerinäringen och statliga Postnords användande av underentreprenörer som utnyttjar utländsk arbetskraft. Postnord försvarar hanteringen med hänvisning till konkurrensen i branschen.
Statsminister Stefan Löfven anser inte att det är ett argument.
– Vi ska inte ha en spiral medåt vad gäller löner och arbetsvillkor så det är absolut inget hållbart argument, säger den tidigare fackföreningsledaren med hänvisning till konkurrensargumentet, till SvD Näringsliv.
Fast i skattegranskning
I en artikel på samma uppslag säger en företrädare för Skatteverket att det är mycket viktigt att det görs en noggrann kravställning av underleverantörer vid upphandlingstillfället. Detta apropå att underleverantörer till bl.a. Postnord fastnat i Skatteverkets granskningar.
Även Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt lägger sig i det statliga bolagets upphandlingsverksamhet.
– Jag tycker att de ska insistera på kollektivavtal, säger han och menar att regeringen ska utöva ägarmakt och se till att Postnord ändrar rutinerna i samband med upphandlingar.
På frågan om Jonas Sjöstedt inte ser några praktiska hinder för ett sådant direktiv till Postnord säger vänsterledaren till SvD Näringsliv:
– Verkligen inte. Inte något annat än bolagets girighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *