Prislapp på HPV-vaccin inte offentlig

Svenska Dagbladet tycker att prislappen för den nya upphandlingen av vaccin mot livmoderhalscancer borde bli offentlig. Men så blir inte fallet.
”Det borde vara av stort intresse när avtalet förnyas inför oktober då det gamla löper ut. Men denna process har skett i tysthet och med nya regler som effektivt förhindrar offentlig insyn och granskning trots att det handlar om åtskilliga skattemiljoner”, skriver SvD:s Inger Atterstam som bevakar bl.a. sjukvårdsfrågor (SvD 9/8 2015 http://www.svd.se/rekordstor-vaccinnota-ar-morklagd–oacceptabelt )
Upphandlingen har skötts av SKL Kommentus Inköpscentral (SKI).
OFFENTLIGA AFFÄRER har bett SKI att kommentera uppgifterna i artikeln. Conny Callin, marknadschef, meddelar att man inte har någon kommentar om kostnaden för vaccinationsprogrammet.
– Vi har på uppdrag av landsting och regioner gjort upphandlingen, uppger Conny Callin.
Svenska Dagbladets sjukvårdsskribent menar att den nya upphandlingen av vaccin mot livmoderhalscancer har genomförts ”i tysthet”. Återigen vann vaccinet Gardasil mångmiljonaffären, konstaterar SvD och tillägger. ”Men den exakta prislappen hålls hemlig vilket är otillfredsställande och obegripligt i ett land som säger sig värna öppenhet.”
Vaccineringen av 55 000 svenska flickor i åldrarna 12-13 år har skett inom ramen för skolhälsovården och med vaccinet Gardasil. Det är en av de dyraste svenska vaccininsatserna någonsin. När den godkändes 2010 och började genomföras 2012 var kostnaden lika stor som alla andra vaccineringar tillsammans; mellan 200 och 300 miljoner kronor enligt SvD.
SKI fick vid den första upphandlingen rätt enligt en dom i Kammarrätten (2013) att hålla kostnader och anbud under sekretess. Gardasil-tillverkaren Sanofi Pasteur uppger för SvD att priset denna gång blev lägre än vid förra upphandlingen, bland annat därför att volymen var så stor. Enligt uppgift är det dags för nya förhandlingar om avtalet 2017.
Fotnot: HPV står för humant papillomvirus.

0 thoughts on “Prislapp på HPV-vaccin inte offentlig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *