Protester mot konkurrensutsättning

I Lycksele kommun protesterar anställda på Gatu- och parkenheten mot att majoriteten vill konkurrensutsätta verksamheten.

– Är det så konstigt att vi vill värna om att ha kvar det jobb vi faktiskt har, frågar personalen i ett debattinlägg i Västerbottens Kuriren (2020-10-05). Ett 25-tal personer har skrivit under inlägget.

Den borgerliga majoriteten har i ett tidigare debattinlägg (2020-09-21) hävdat att ”konkurrens rustar och effektiviserar Lycksele”. Någon vecka senare demonstrerade gatu- och parkarbetare utanför kommunfullmäktige, där beslutet skulle klubbas.

– Det är vi som ser till att den kommunala servicen fungerar. Med det menas en effektiv verksamhet där personalen har bred kunskap och ett brett arbetsområde, framhåller de anställda i sitt inlägg.

OA frågade Kommunal
OFFENTLIGA AFFÄRER frågade Mattias Löfgren, Kommunal Västerbotten, Lycksele, om hur man ser på majoritetens beslut kring detta.
– Eftersom redan 41 procent av verksamheten ligger utlagd förstår vi inte varför det är så viktigt att lägga ut mer i konkurrens. Vad är det dom vill komma åt? Det är enligt politiken en ideologisk fråga men det ska samtidigt vara ett nollsummespel. En konkurrensutsättning kommer att kosta kommunens skattebetalare mer, menar Mattias Löfgren.

Hur ser ni generellt på konkurrensutsättning av kommunala verksamheter?
– Konkurrens är i sig är inget dåligt men man bör ju kunna se till sina egna anställda i första hand. Vill man vara en attraktiv arbetsgivare är detta inte rätt väg att gå. En anställning i en kommunal verksamhet ska vara en trygghet, både ekonomisk och socialt.

Blir det fler protester i Lycksele mot beslutet?
– Vi ser att det blir reaktioner och protester ute i samhället mot förslaget om det är det du menar.

Så långt Kommunals företrädare.

 Företagare positiva
Det är Alliansen som drivit fram förändringen som sär tänkt att förbättra villkoren för företagare i kommunen, rapporterar organisationen Svenskt Näringsliv. Företagare som organisationen pratat med uppges vara positiva.

Enligt rapporteringen hade Lycksele innan beskedet om konkurrensutsättning klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.

”På rätt väg”
Kommunstyrelsens ordförande, Christer Rönnlund (M) säger till Svenskt Näringslivs Nyhetsbrev:
– När Alliansen tillträdde efter valet satte vi som mål att vi skulle klättra hundra placeringar under mandatperioden. Så resultatet är definitivt åt rätt håll.

OFFENTLIGA AFFÄRER har även sökt kommunstyrelsens ordförande för en kommentar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *