Rasismen normaliserad i vissa grupper

Fler än vita svenskar måste bära ansvaret för den utbredda rasismen. Det hävdar Elaine Eksvärd som har personlig erfarenhet av rasism från invandrargrupper.

Elaine Eksvärd menar att en vit person måste kunna uttrycka att någon med invandrarbakgrund är rasist utan själv anklagas för samma sak.

– Uttrycket för rasism är, i mitt tycke, många gånger mycket värre när den artikuleras från vissa invandrargrupper. Mest för att rasismen är så kulturellt normaliserad att man knappt skäms för den, hävdar hon i en debattartikel i Aftonbladet.

Lärare sa inte ifrån
Elaine Eksvärd är uppväxt i förorten Bredäng där mobbning och rasism var vardag enligt henne. Hon skriver: ”Våra svenska konflikträdda lärare sa inte ifrån när barnen uttryckte sig rasistiskt för att – hör och häpna – de var rädda att anklagas för att vara rasister”.

– Det blev ett moment 22 eftersom barn som dessa blir vuxna som tror att de har frikort till rasistiska uttalanden och kan komma undan för att Södermalm, politiker och etablissemanget iklär oss ”invandrare” den ständiga offerkoftan för rasism. Ni är så grundlurade, kära svenskar!

OFFENTLIGA AFFÄRER har Intervjuat Elaine Eksvärd.

– Det märks i artikeln att Du reflekterat länge över problematiken rasism i invandrargrupper. Var det avslöjandena kring Hamid Zafar som fick dig att fatta pennan och skriva just nu? Jag har fattat pennan och skrivit om detta fenomen många gånger. Senast för ett år sedan för Aftonblandet. 

Du berättar om din erfarenhet av konflikträdda lärare som inte vågade säga ifrån när barnen uttryckte sig rasistiskt. Vilken roll skulle skolan kunna spela i att stoppa eller hindra rasismen att bre ut sig?
 – De hade kunnat prata om att rasism inte har en nationalitet utan kan komma från alla etniciteter och se ut hur som helst.

Anser du att det finns något man kan göra politiskt för att bromsa den typ av rasism som Du varnar för, i så fall vad?
– Genom att inte anklaga folk för att vara rasister genom att adressera rasism bland oss med invandrarbakgrund. Svenskar måste våga berätta för oss med annan etnisk bakgrund när vi uttrycker oss rasistiskt.


Fakta
Elaine Eksvärd är författare till tre böcker om modern retorik, är flitigt anlitad föreläsare, retorikkommentator i media, och vd/grundare i Snacka Snyggt retorikbyrå. Läs mer här. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.