”Regeringen dopar svensk ekonomi”

Regeringen försöker dopa svensk ekonomi och locka tillbaka väljarna med utgiftsökningar. Det hävdar två nationalekonomer, Fredrik N G Andersson och Lars Jonung.

De menar att en högkonjunktur i stället kräver en stram stabiliserings­politik – inte som regeringen föreslår en expansiv finans­politik.

– Finans­ministern har beskrivit de 74 miljarderna i ökade offentliga utgifter som en ”vitamin­injektion”. Men det rör sig knappast om en vitamin­injektion. Det handlar snarast om dopning av svensk ekonomi, hävdar de två nationalekonomerna.

De befarar att regeringen riskerar att göra om 1970-talets och 1980-talets ekonomiska misstag, nämligen att möta strukturella problem i svensk ekonomi med expansiv finans­politik.

Startskott för valrörelse
Nationalekonomerna konstaterar att finansministern, ”och kanske vår kommande statsminister, Magdalena Andersson precis har avfyrat start­skottet för valrörelsen”. Genom stora offentliga utgifts­ökningar ska väljarna lockas tillbaka, skriver Andersson och Jonung på debattplats i Svenska Dagbladet.

De menar att det inte är ovanligt i sig att en regering bedriver en expansiv finans­politik under ett valår. ”Så har regeringar, oavsett partifärg, betett sig sedan lång tid tillbaka”. Det anmärknings­värda i dag är, enligt debattörerna, storleken på utgifts­ökningarna, mer än 70 miljarder kronor. ”Många tiotals miljarder kronor högre än Konjunktur­institutets bedömning av det så kallade reform­utrymmet på 40 miljarder”, slår de fast.

Fakta om debattörerna
Fredrik N G Andersson, docent i national­ekonomi vid Ekonomi­högskolan, Lunds universitet.
Lars Jonung, professor emeritus i national­ekonomi vid Ekonomi­högskolan, Lunds universitet.

Läs hela artikeln här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *