Så mycket tjänar bostadsägarna på tunnelbanan

Booli.se har undersökt kvadratmeterpriser för lägenheter och villor i närheten av tunnelbanan i Stockholm. I och med utbyggnaden av tunnelbanan har det spekulerats i hur mycket en tunnelbana påverkar bostadspriserna i ett område.

Att goda kommunikationer höjer bostadspriserna är ingen nyhet, den stora svåra frågan är att veta hur mycket det påverkar. Booli.se har därför tittat på det senaste årets utropspriser för villor och lägenheter och närhet till befintliga tunnelbanestationer*.

Statistiken visar att skillnaden mellan att bo precis vid tunnelbanan och att bo 3 km ifrån tunnelbanan är 10 000 kr per kvadratmeter för både villor och lägenheter. Relativt prisnivåerna innebär det att närhet till tunnelbana har en starkare positiv effekt på lägenheter än på hus.

– Det är intressant att huspriserna påverkas mindre av närhet till tunnelbana än lägenheter. Kanske kan det bero på att husägarna i större utsträckning väljer bil före kommunala alternativ säger Anders Kyhlstedt, VD Booli.se

En tvåa vid en tunnelbanestation på 50 kvm med ett utropspris på 35 000 kr/kvm kommer därmed ha ett utropspris på 1 750 000 kr, det är 500 000 kr högre än en jämförbar lägenhet 3 km längre bort.

– Vår undersökning tyder på att bostadsägarna i Nacka, nära utbyggnaden, kan förvänta sig en kännbar värdeökning. För villaägarna och lägenheterna längre bort kommer effekten vara mindre.

*Statistiken bygger på utropspriser i annonser från januari 2012 till november 2013. Alla stationer innanför tullarna är exkluderade. 18 000 lägenhetsannonser och 4 000 villaannonser har analyserats.

Booli Search Technologies AB utvecklar produkter och tjänster med utgångspunkt i bostadsmarknaden. Bland tjänsterna återfinns
bland annat Booli.se, Sveriges snabbast växande söktjänst för bostäder med över 230 000 unika besökare i veckan och Hittamäklare.se,
en jämförelsetjänst för privatpersoner som ska sälja sin bostad.

Källa: Booli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *