SAS och Microsoft i partnerskap kring dataanalys och AI

Från att ha varit stenhårda konkurrenter bildar SAS Institute och Microsoft nu ett partnerskap inom området dataanalys och artificiell intelligens, AI. Det framgår av ett pressmeddelande.

Partnerskaps-lanseringen skedde i samband med Virtual SAS Global Forum 2020, ”världens främsta dataanalyskonferens”, den 15 juni 2020. På grund av Covid19-pandemin hölls årets konferens digitalt.

Microsoft och SAS Institute meddelar gemensamt att de ingår ett omfattande teknik- och go-to-market-partnerskap. ”Företagen gör det möjligt för kunder att enkelt göra sina SAS-analyser i molnet, utöka sina affärslösningar och skapa värde från sina digitala transformationsinitiativ”, heter det i pressmeddelandet.

Ola Ringström, VD, SAS.

– Samarbetet mellan SAS Institute och Microsoft är ett betydelsefullt partnerskap som kommer ge stora fördelar för våra kunder i Norden, en region med en hög innovations- och teknikmognad. Tillsammans med Microsoft ges nu nya möjligheter för företag och organisationer i olika storlekar att snabbt nyttja kraftfull AI/analys-kapacitet inom livscykeln för dataanalys, säger Ola Ringström, VD för SAS Institute Sverige, i en kommentar.

Vision om att demokratisera
Som en del av partnerskapet kommer företagen att migrera SAS dataanalysprodukter och industrilösningar till Microsoft Azure som den prioriterade molnleverantören för SAS Cloud. SAS industrilösningar och expertis kommer också att ge mervärde för Microsofts kunder inom hälso- och sjukvård, det finansiella området och flera andra branscher. Partnerskapet bygger på SAS-integrationer över Microsofts molnlösningar för Azure, Dynamics 365, Microsoft 365 och Power Platform och stödjer företagens gemensamma vision för att demokratisera AI och dataanalys.

”Skyndar på tillväxten”
– Genom partnerskapet kommer vi att hjälpa våra kunder att skynda på tillväxten och hitta nya sätt att driva innovation med en bred uppsättning av SAS dataanalys-erbjudanden på Microsoft Azure, säger Scott Guthrie, Microsoft Executive Vice President för Cloud och AI.

– SAS, med sin expertis inom analys, datavetenskap och maskininlärning, är en strategisk partner för Microsoft, och tillsammans hjälper vi kunder i dussintals branscher och horisontella lösningar med sina mest kritiska och komplexa analysutmaningar, fortsätter Scott Guthrie.

Flyttar till molnet
Organisationer runt om i världen flyttar till molnet för att förnya sig och snabbare gå mot sina affärsmål. Som en del av övergången migrerar många kunder sina SAS dataanalyskörningar till Azure för att förbättra prestanda och kostnadseffektivitet. Ett exempel är St. Louis-baserade hälsosystemet Mercy.

– Hos Mercy är vi fokuserade på hur vi kontinuerligt kan förbättra patientvård och resultat genom dataanalys och maskininlärning. Genom samarbetet med SAS och Microsoft kan vi utnyttja analysprogramvara och molnplattformen Azure för att stärka vår möjlighet att utnyttja Real World Evidence för förbättrade resultat och mer informationsbaserad vård, säger Curtis Dudley, Mercy Vice President för Data Analytics.

– Vi är mycket glada över potentialen för ökad hastighet, skalbarhet och en utökad katalog med analyslösningar som SAS och Microsoft-partnerskapet ger för att hjälpa oss leverera en ny vårdmodell, avslutar Curtis Dudley.

Digital transformation
För att ge en sömlös upplevelse och hjälpa organisationer att påskynda sin resa till molnet, arbetar SAS och Microsoft tillsammans för att säkerställa att SAS-produkter och SAS-lösningar framgångsrikt kan distribueras och drivas effektivt på Azure.

– SAS och Microsoft har en gemensam vision om att hjälpa kunder att snabba på sina initiativ för digital transformation. Vi ser båda att det handlar om dataförädling och livsförbättring genom säkrare beslut, säger Oliver Schabenberger, SAS Chief Technology Officer och Chief Operating Officer.

– Samarbetet med Microsoft ger kunderna en mer sömlös väg till molnet med snabbare, kraftfullare och enklare åtkomst till SAS-lösningar och möjliggör säkrare beslut med dataanalys som alla – oavsett kompetensnivå – kan omsätta, förklarar Oliver Schabenberger.

Förbättrad produktivitet
Det omfattar optimering av SAS Viya – den senaste versionen av företagets molnbaserade erbjudande – för Azure, samt integrering av SAS portfölj av industrilösningar – från bedrägeri till risk till detaljhandel – och vidare på Azure Marketplace, för att leverera förbättrad produktivitet och förbättrade affärsresultat för kunder.

– Partnerskapet mellan SAS, som ledande inom dataanalys, och Microsoft, som ledande inom cloud, skapar en intressant strategisk allians. Med SAS planer att bygga integrationer över Microsofts hela cloudportfölj (Azure, Microsoft 365, Dynamics 365 & Power BI), öppnar det upp en hel del gemensam lösningspotential, säger Steve White, Program Vice President, Channels and Alliances på IDC.

Gemensamma lösningar
Genom partnerskapet kommer Microsoft och SAS även att utforska möjligheterna att integrera SAS analysfunktioner, som också omfattar branschspecifika modeller, inom Azure och Dynamics 365, och bygga nya marknadsmogna gemensamma lösningar för kunder som är integrerade med SAS-tjänster inom flera branscher.

Integrationen gör det möjligt för SAS kunder att dra nytta av skalbarheten i molnet och flexibilitet för deras dataanalys och AI-körningar. Exempelvis ger Microsoft och SAS redan möjlighet för kunder att i stor skala utnyttja de stora datamängder som genereras av Internet of Things genom att kombinera Microsofts Azures IoT-plattform med SAS IoT-analys och AI-funktioner.

Förutse översvämningar
För närvarande använder Town of Cary, NC, ett gemensamt IoT-erbjudande från Microsoft och SAS för att driva en kritisk lösning som kan förutse översvämningar.

– Lokala översvämningar är något som alla samhällen behöver hantera, vårt samhälle är inget undantag, säger Nicole Raimundo, Carys informationschef.

– Med hjälp av sensorer, väderdata, SAS IoT-analys och Azures IoT-plattform förväntar vi oss att öka situationsmedvetenheten om stigande strömmar, förutsäga var översvämningar kan inträffa och förbättra våra nödåtgärder genom automatisering. I Cary är man också stolt över att kunna dela denna information med närliggande samhällen, för att hjälpa dem att stötta sina invånare.

Fler lösningar senare i år
Med stöd av gemensam försäljning och marknadsföring kommer ytterligare SAS-produkter och lösningar att nå marknaden senare i år. Partnerskapet gör det möjligt för SAS- och Microsoft-kunder att hantera några av sina mest kritiska och komplexa dataanalysutmaningar, samtidigt som de främjar kontinuerlig innovation. SAS kommer också använda Microsoft 365 och Dynamics 365 internt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *