Seminarium om innovationsupphandling

Innovationsupphandling står i fokus när Region Skåne arrangerar ett seminarium i huvudstaden den 14 juni 2016.
Inköpsdirektör Louise Strand ser mycket fram emot seminariet som hon ser som ett led i Region Skånes arbete med dialog inom upphandling.
– Vi ser dialog som en viktig del i vår strategi för att skapa bra affärer och arbetar systematiskt med dialog före, under och efter upphandling samt även dialog utan koppling till specifik upphandling, säger hon till OFFENTLIGA AFFÄRER, och fortsätter:
– Det här seminariet är ett bra exempel på dialog utan koppling till specifik upphandling. Vi kommer att presentera våra ambitioner inom området för innovationsupphandling, redovisa två genomförda upphandlingar och dessutom vår plan för nästa innovationsupphandling. Seminariet är särskilt intressant också för att både inköpare och leverantörer ger sina perspektiv på de upphandlingar som presenteras.
Bland ämnesrubriker och medverkande kan nämnas Region Skånes ambitioner, där regionråd Amela Hodzic talar. Inköpsdirektör Louise Strand tar upp Utveckling av inköpsverksamheten i Region Skåne, medan Björn Lagnevik, innovation manager, pratar om Innovation Skåne AB:s verksamhet.
Flera pass ägnas åt de miljövänliga förkläden som fått så stort gehör i media. Strategiske inköparen Otto Andersson medverkar här, liksom från leverantörssidan Åke Rosén, entreprenör, Gaia Biomaterials. Planerad innovationsupphandling av fallprevention, tas upp av enhetschef Måns Weimarck
I ett avslutande samtal medverkar Amela Hodzic, Louise Strand, Åke Rosén,  Johan Falk och Ulrica Dyrke, Företagarna.
Vill ligga i framkant
Region Skåne har ambition att ligga i framkant inom innovationsupphandling. Man har upphandlat miljövänliga och lokalproducerade engångsförkläden till sjukvården genom innovationsupphandling – en produkt som ännu inte existerar. En provserie av förkläden som består av sockerrör, stärkelse och kalk kommer inom kort testas på sjukhus i Skåne.
Förkläden i vården är en av de största miljöbovarna. ”Genom att växla över till förkläden med 91 procent förnybart material kan vi minska koldioxidutsläppen med drygt 250 ton per år. Det motsvarar ungefär 33 varv runt jorden med en medelstor bensindriven bil”, uppger Region Skåne på sin webbplats.
Region Skåne tilldelades Hälsoekonomi Award av Medtech Magazine för upphandling inom sårvård. Juryns motivering löd: ”Med ett annorlunda grepp har de motarbetat prispressen och sätter istället kravet på kvalitet högst. Kvalitetsmålet byggs sedan in i upphandlingen långsiktigt med ytterligare öppningar för innovation. För en människa med ett sår som inte läker är priset för högt, vad det än är. För en vårdgivare som behandlar utan effekt likaså. När kvalitet och totalekonomi byggs in, blir priset det rätta.” 

Läs mer om seminariet här 

0 thoughts on “Seminarium om innovationsupphandling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.