”Slopa produktivitetsavdraget för högskolan!”

Vi vill se ett slopat produktivitetsavdrag för högskolesektorn – det avdrag som årligen minskar anslagen till myndigheterna och ska tvinga dem till ökad produktivitet. 

Det kräver Emelie Fransson, ordförande Lärarnas riksförbunds studerandeförening, och Titus Fridell, ordförande Lärarförbundet student.

– Ingen kan hävda att man kommer utveckla lärarutbildningen genom att låta den utföra samma uppdrag fast med mindre pengar, år efter år. Här behöver vi, studenter och beslutsfattare, tillsammans hitta en väg framåt, menar debattörerna.

De slår fast att den kommande mandatperiod kommer att bli tuff för regeringen. Mycket ska göras, resurserna är begränsade och därtill råder ett väldigt jämnt parlamentariskt läge, konstaterar de. 

I ett debattinlägg i Altinget den 27 oktober 2022 riktar de sig direkt till den nye utbildningsministern, Mats Persson (L):

Mats Persson (L), utbildningsminister.

– För oss studenter är det viktigt att högre utbildning inte glöms bort eller nedprioriteras. Och där litar vi på att du, Mats Persson, kommer vara garanten för att högskolefrågorna ständigt står på agendan. Vi kommer att behöva dig. Och du kommer att behöva oss.

Fransson och Fridell avslutar:
– Så välkommen och grattis till ditt nya uppdrag som utbildningsminister, Mats. Vi ser fram en god en dialog och ett gott samarbete för en kvalitets- och framtidssäkrad lärarutbildning, och i förlängningen lärarkår, under kommande mandatperiod. Vi är övertygade om att vi har mycket att lära av varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *