Vårdföretagarna slutar prata vinst

På S-kongressen för två år sedan stod frågan om vinster i välfärden högt på agendan.
– Vi som organisation bidrog till ett uppskruvat tonläge. Den debatten lägger vi nu bakom oss. Vårdföretagarna slutar prata vinster i välfärden.
Det lovar Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör, Vårdföretagarna, och Sabina Joyau, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna (bilden).
– Vinster i välfärden tillåtits förlama svensk vårddebatt. Vi på Vårdföretagarna har själva bidragit till denna förenklade och uppskruvade debatt genom att ständigt försvara, den förvisso nödvändiga, förekomsten av vinst, slår Fryklund och Joyau fast i en debattartikel i Gävle Dagblad.
Fokusera på utmaningarna
I stället vill man nu fokusera på hur man tillsammans kan lösa de stora utmaningarna i svensk vård och omsorg.
– Våra medlemsföretag är en del av lösningen på vården och omsorgens problem. Varje dag går fler än 100 000 medarbetare till jobbet i någon av våra medlemsföretags verksamheter. De serverar eftermiddagskaffe på äldreboendet, diabetessjuksköterskan vägleder föräldrar om hur barnets insulinpump fungerar och sitter ner med 15-åringen på HVB-hemmet som behöver någon som lyssnar.
700 fler äldreboenden
Vidare påpekar skribenterna att fram till år 2026 behövs 700 fler äldreboenden i Sverige för att möta den växande gruppen äldres behov. Som det ser ut idag klarar inte alla kommuner att på egen hand bygga äldreboenden i den takt som krävs, påpekar de.
– Här finns det goda möjligheter till samarbeten med privata aktörer som kan bygga moderna äldreboenden. Under 2018 stod våra medlemsföretag och andra privata aktörer för drygt 60 procent av de påbörjade byggena runtom i landet.
”Välkommen att diskutera”
Debattörerna välkomnar kongressombuden till sin monter när Socialdemokraterna samlas i Örebro 22-24 mars 2019.
– Vårdföretagarna är självklart på plats för att möta ombuden och diskutera hur samhällsutmaningarna inom vården och omsorgen kan lösas, hälsar Vårdföretagarnas representanter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *