Snedvriden konkurrens i vården

Offentligt drivna vårdcentraler går med förlust i 19 av 21 landsting och regioner. Det visar en färsk rapport från Vårdföretagarna.
– Det innebär både att primärvården är underfinansierad och att privata och offentligt drivna enheter inte verkar på samma villkor.
Det påpekar Erik Strand, vd och koncernchef för Praktikertjänst, och Jonas Orve, specialist i allmänmedicin samt kvalitetsutvecklare på Praktikertjänst.
I en debattartikel i Dagens Samhälle 2018-04-30 framhåller de att omkring 45 procent av alla patientbesök i primärvården sker hos privata vårdgivare. Därför behöver de som driver privat primärvård långsiktiga spelregler och hållbar finansiering om de ska kunna erbjuda sjukvård i världsklass.
– Privat vård måste helt enkelt få verka på samma villkor som offentlig vård, menar debattörerna.

De offentliga får mer
De skriver: ”Att offentligt drivna vårdcentraler tillåts gå med förlust år efter år snedvrider konkurrensen eftersom landstingens och regionernas enheter i praktiken får mer ekonomiska resurser, resurser som bland annat används för att erbjuda högre ersättning och bättre villkor.
Den orättvisa finansieringen innebär att privata vårdgivare inte får samma förutsättningar att ge patienterna god vård eller samma möjligheter att ge medarbetarna lika goda villkor som vid offentliga enheter.”

Moms på uthyrd personal
Praktikertjänsts företrädare påpekar också att ett beslut från Skatterättsnämnden kan komma att ytterligare förvärra konkurrenssituationen. ”Beslutet – som överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen – innebär att bemanningsföretag som hyr ut vårdpersonal måste lägga moms på sina fakturor, moms som privata aktörer inte får dra av, medan det är fritt fram för offentligt driven vård. Resultatet blir att privata vårdgivare måste betala 25 procent mer för samma tjänst.”
Läs hela artikeln via länken: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/ge-privat-och-offentlig-vard-samma-villkor-21888

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *