Sociala krav i bussupphandling

Kalmar Länstrafik (KLT) kommer i sin stundande kollektivtrafikupphandling att ställa krav på kollektivavtalslika villkor och på så kallat ”personalövertagande”.
Det sistnämnda innebär att samtliga busschaufförer som arbetar inom ett upphandlingsområde vid upphandlingen ska få följa med – med samma villkor – till den aktör som vinner upphandlingen.
– Det är en viktig framgång och vi gläds över att ansträngningarna att värna bussförarnas anställningstrygghet har gett resultat, skriver två vänsterpartister på debattplats i Dagens Samhälle (4 september 2015).
Det är landstingsrådet i Kalmar, Linda Fleetwood (V), och gruppledaren i region Östergötland, Emil Broberg (V), som tycker att frågan om personalövertagande ska säkras genom lagstiftning. Vänsterpartiet har pressat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i frågan. Tyvärr utan att få klara besked, skriver de bägge.
”Lokalt och regionalt väntar vi dock inte på att regeringen ska ge besked utan arbetar för att tydliga krav på både kollektivavtalslika villkor och rätt till personalövergång ställs vid upphandling. Utan sådana krav undergrävs anställningstrygghet och det finns risk för social dumping”, skriver politikerna.
Foto: Kalmar – officiell besöksguide (kalmar.com).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *