Spårvagnstvist i Göteborg avgjord

Göteborg vann i huvudsak skiljedomsförfarandet mot italienska Ansaldobreda och får ersättning. Det är rimligen slutet på den långa, bittra och kostsamma spårvagnsskandalen.
Det meddelar Västtrafik och tidningen GP som rapporterar om skiljedomen som avgjordes den sista augusti. Göteborgs Stad får ersättning för huvuddelen av sina krav. Leverantören, Ansaldobreda, ska betala kompensation för fel och brister i de sammanlagt 65 levererade spårvagnarna. Den bristande tillgängligheten och driftsäkerhet ledde till enorma störningar i lokaltrafiken, som klarats ut med gamla vagnar.
– Detta är en upprättelse för göteborgarna och andra som reser med våra spårvagnar då domen innebär att Ansaldobreda får ta ansvar för det de inte har levererat, säger Johan Nyhus, ordförande (S) trafiknämnden Göteborgs Stad, på Västtrafiks webbplats.
Flera år försenade
Det var mellan 2006 och 2013 som de 65 vagnarna levererades, flera år försenade, och utan att uppfylla i avtalet utlovad funktion och kvalitet. Många av vagnarna har inte kunnat tas i trafik. Detta drabbade resenärerna på flera sätt: färre vagnar än planerat har funnits tillgängliga, bl.a. för få med låggolv. Staden har inte kunnat utveckla spårvagnstrafiken som det var tänkt.
Omfattande förhandlingar
Trots omfattande förhandlingar mellan parterna har tillverkaren inte fått alla 65 vagnar i trafik. Leverantören har inte heller velat ersätta staden ekonomiskt för fel och brister. Göteborgs Stad beslutade därför år 2015 att i samråd med Göteborgs Spårvägar, Västtrafik och Västra Götalandsregionen, att dels låta tvisten avgöras av en skiljenämnd, dels häva ett tilläggsavtal om rostsanering och reparationer.
– Det är skönt att vi nu är på denna sida tvisten och att vi i egen regi kan fortsätta att få ut alltfler vagnar i trafik och fortsätta utveckla en god kollektivtrafik, säger Stefan Eglinger, trafikdirektör Göteborgs Stad.
Läs mer på GP:s sajt:
http://www.gp.se/nyheter/göteborg/tvisten-om-spårvagnarna-avgjord-1.4586778
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *